Za šta je namenjen kredit UAE?

Bez autora
Mar 11 2014

Sekretar za finansije Vojvodine Zoran Radoman ocenio je danas da kredit od milijardu dolara koji je Srbija dobila od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) predstavlja još jedno zaduživanje koje ne rešava lošu situaciju u državi.On je u pisanoj izjavi istakao da javnost u Srbiji mora da zna za šta je namenjen taj kredit i upitao da li je možda namenjen za projekat "Beograd na vodi", zatraživši i da javnost bude upoznata s tim kako i na koji način će UAE biti uključeni u taj projekat.

Za šta je namenjen kredit UAE?Sekretar za finansije Vojvodine Zoran Radoman ocenio je danas da kredit od milijardu dolara koji je Srbija dobila od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) predstavlja još jedno zaduživanje koje ne rešava lošu situaciju u državi.

On je u pisanoj izjavi istakao da javnost u Srbiji mora da zna za šta je namenjen taj kredit i upitao da li je možda namenjen za projekat "Beograd na vodi", zatraživši i da javnost bude upoznata s tim kako i na koji način će UAE biti uključeni u taj projekat.

Podsetio je da je pre više od godinu dana "na velika zvona" bila objavljena kupovina poljoprivrednih preduzeća i zakup zemlje od strane arapskih partnera, ali to do danas nije realizovano.

"Zato je realizovana prodaja partneru iz UAE hotela ispod cene. Isto tako je prodat Jat, a da nismo sigurni šta smo prodali, jer nije prethodno popisana imovina. Ugovori o ovim poslovima nisu stavljeni na uvid ovdašnjoj javnosti, već su poznati samo uskom krugu pregovarača iz dve zemlje", naveo je Radoman.

On je odbacio kritike pojedinih političara da je Vojvodina najnerazvijeniji region u Srbiji i rekao da zvanični podaci govore upravo suprotno, odnosno da je Vojvodina najrazvijenija.

"Baš oni koji su najglasniji u iskrivljivanju slike o razvijenosti Vojvodine pokušavaju da je i naprave takvom. Odlazeća Vlada Srbije je na svaki dinar uložen u Vojvodinu ulagala 17 dinara u ostatak Srbije", naveo je Radoman i optužio državne vlasti da žele da uspore razvoj pokrajine.

On je podsetio da je svojom Uredbom Vlada Srbije opštine u Vojvodini razvrstala tako da je jasno da je Vojvodina kao region najrazvijenija u Srbiji.

Prema njegovim rečima, samo Beogradski region ima zarade više od republičkog proseka, dok je Vojvodina svega dva do tri odsto ispod tog proseka, a ostali regioni su daleko ispod proseka.

Dodao je da za razliku od toga Vojvodina ima najveći broj zaposlenih u proizvodnim delatnostima, poput poljoprivrede, industrije i rudarstva, zatim u uslugama, gde su zarade po pravilu niže.

Radoman je podsetio da je početkom ove godine Američka agencija za kreditni rejting snizila kreditni rejting Srbije, ali je i pored toga britanski Fajnenšel tajms (Financial Times) Vojvodini dodelio priznanje za region pogodan za ulaganja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik