Počinje izgradnja najveće energane u regionu

Bez autora
Mar 12 2014

Rukovodstvo Rudarsko topioničarskog basena Bor i "Energotehnike Južna Bačka" iz Novog Sada potpisali su danas ugovor o izgradnji nove Energane u RTB Bor. Vrednost Ugovora o izgradnji, po principu "ključ u ruke" je 5,7 miliona evra, a radovi bi trebalo da budu završeni do kraja godine. Energana će biti izgrađena do kraja godine u okviru projekta nove topionice i fabrike sumporne kiseline u RTB Bor i u njoj će se od viška pare iz procesa u novim pogonima, dobijati električna energija. Ovo će biti najveće postrojenje tog tipa u regionu. Osim električne energije, u njemu će se proizvoditi i demineralizovana voda neophodna za rad kotlova u novoj topionici i fabrici sumporne kiseline. Ugovor o izgradnji "Energotehnika" je dobila na javnom tenderu, pošto je imala najbolju ponudu. Ta kompanija biće projektant i izvođač radova.

Počinje izgradnja najveće energane u regionuRukovodstvo Rudarsko topioničarskog basena Bor i "Energotehnike Južna Bačka" iz Novog Sada potpisali su danas ugovor o izgradnji nove Energane u RTB Bor.

Vrednost Ugovora o izgradnji, po principu "ključ u ruke" je 5,7 miliona evra, a radovi bi trebalo da budu završeni do kraja godine.

Energana će biti izgrađena do kraja godine u okviru projekta nove topionice i fabrike sumporne kiseline u RTB Bor i u njoj će se od viška pare iz procesa u novim pogonima, dobijati električna energija.

Ovo će biti najveće postrojenje tog tipa u regionu. Osim električne energije, u njemu će se proizvoditi i demineralizovana voda neophodna za rad kotlova u novoj topionici i fabrici sumporne kiseline.

Ugovor o izgradnji "Energotehnika" je dobila na javnom tenderu, pošto je imala najbolju ponudu. Ta kompanija biće projektant i izvođač radova.

- Potpisali smo ugovor o izgradnji najvećeg postojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u regionu. Umesto da otpadnu paru iz procesa u novoj topionici bacamo, od nje ćemo proizvoditi dva megavata struje - izjavio je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor.

To je 25 odsto struje koju će nova topionica i fabrika sumporne kiseline trošiti.

- Na ovaj način uštedećemo 1,1 do 1,2 miliona evra godišnje, tako da će postrojenje samo sebe isplatiti u roku od pet godina. S obzirom da je postrojenje gotovo potpuno automatizavino, u njemu će raditi samo 20 radnika - rekao je Spaskovski.

Dragoljub Zbiljić, direktor "Energotehnike Južna Bačka" izjavio je da će ta kopmanija svakako ispoštovati rokove koji su postavljeni i Energana će biti do kraja godine potpuno završena.

- Mi smo kao kompanija koja izvodi radove odlučili da sami finansiramo ovaj projekat, bez garancija države, samo na bazi garancija RTB Bor, jer u rukovodstvo kombinata bakra imamo puno poverenje - rekao je Zbiljić.

Izgradnjom nove Energane povezaće se tehnološki procesi u postojećim i novoizgrađenim termoenergetskim postrojenjima u jednu funkcionalnu celinu, a nova Energana omogućiće i najracionalnije iskorišćenje viška vodene pare, kažu u RTB Bor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik