Sistem za prečišćavanje otpadnih voda do 2015.

Bez autora
Mar 13 2014

Opština Pljevlja i opštinsko preduzeće Vodovod i kanalizacija potpisali su ugovore sa kompanijama koji će izvoditi radove izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i glavnog kolektora u tom gradu, kao i sa preduzećem koje će obavljati nadzor nad radovima. Ukupna vrijednost tri potpisana ugovora je preko 7,5 miliona eura. Projektant i izvođač radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biće kompanija "Aqualia Infrastructuras" iz Španije. Projekat se finansira iz pretpristupnih fondova (IPA), iz kojih je izdvojeno 3,5 miliona eura, i pomoću kreditnog aranžmana sa Evropskom investicionom bankom od 2,5 miliona eura.

Sistem za prečišćavanje otpadnih voda do 2015.Opština Pljevlja i opštinsko preduzeće Vodovod i kanalizacija potpisali su ugovore sa kompanijama koji će izvoditi radove izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i glavnog kolektora u tom gradu, kao i sa preduzećem koje će obavljati nadzor nad radovima. Ukupna vrijednost tri potpisana ugovora je preko 7,5 miliona eura.

Projektant i izvođač radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biće kompanija "Aqualia Infrastructuras" iz Španije.

Projekat se finansira iz pretpristupnih fondova (IPA), iz kojih je izdvojeno 3,5 miliona eura, i pomoću kreditnog aranžmana sa Evropskom investicionom bankom od 2,5 miliona eura.

"Projekat obuhvata i upravljanje tokom prve godine rada postrojenja kapaciteta 28.000 (ES) ekvivalent stanovnika. Puštanje u rad postrojenja planirano je za 2017. godinu", saopšteno je iz PROCON-a, nacionalne jedinice za implementaciju projekata iz oblasti komunalnih djelatnosti i zaštite životne sredine.

Austrijsko preduzeće "Strabag AG" angažovano je za projekat izgradnje glavnog kolektora, vrijedan oko 1,05 miliona eura, što se finansira iz granta Infrastructure "Project Facility 2008". Biće izgrađeno oko pet kilometara glavnog kolektora, a okončanje radova predviđeno je tokom 2015. godine.

Nadzor radova obavljaće italijanska firma "C&S Ingenieri Associati". Vrijednost tog ugovora je 500.200 eura.

Aktivnosti na rješavanju problema otpadnih voda u Pljevljima počele su 2007. godine, kada je Evropska investiciona banka finansirala izradu studije izvodljivosti za izgradnju sistema za upravljanje otpadnim vodama. S ciljem stvaranja preduslova za realizaciju projekta izrađena je projektna dokumentacija i stvrorene imovinsko-pravne i prostorno -planske pretpostavke.

"PROCON je u saradnji sa opstinom Pljevlja i nadležnim državnim institucijom Ministarstvom održivog razvoja i turizma realizovala aktivnosti koje prositiču iz međunarodnih finansijskih aranžamana, a predstavljale su osnovnu pretpostavku za realizaciju projekta", dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik