U Srbiji 25.000 firmi bez ijednog radnika

Bez autora
Mar 13 2014

Procenjuje se da se svaka treća kompanija koja je registrovana, a nema ni jednog zaposlenog, bavi nekim nelegalnim poslom. Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da radnike zvanično nema 8.644 trgovaćkih radnji i više od 4.000 preduzeća iz proizvodnje. Skoro 25.000 firmi nema nijednog radnika, a 22.000 imaju po jednog.Milan Stefanović, savetnik USAID, kaže da imati firmu koja nema radnika nije nezakonito, ali i da ima privrednika koji ih osnivaju s lošom namerom. Ako im je jedno preduzeće blokirano zbog dugova, drugo će im poslužiti da radi. Oštećeni će biti poverioci jer neće moći da naplate, a vrlo često i radnici, kaže Stefanović.

U Srbiji 25.000 firmi bez ijednog radnikaProcenjuje se da se svaka treća kompanija koja je registrovana, a nema ni jednog zaposlenog, bavi nekim nelegalnim poslom.

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da radnike zvanično nema 8.644 trgovaćkih radnji i više od 4.000 preduzeća iz proizvodnje. Skoro 25.000 firmi nema nijednog radnika, a 22.000 imaju po jednog.

Milan Stefanović, savetnik USAID, kaže da imati firmu koja nema radnika nije nezakonito, ali i da ima privrednika koji ih osnivaju s lošom namerom.

- Ako im je jedno preduzeće blokirano zbog dugova, drugo će im poslužiti da radi. Oštećeni će biti poverioci jer neće moći da naplate, a vrlo često i radnici - kaže Stefanović za „Blic“. Dodaje i da je ovakvih slučajeva mnogo i da mogu da upućuju na rast privrednih prevara, ali i na izbegavanje plaćanja poreza i ostalih dugova.

Iz Poreske uprave poručuju da novo preduzeće ne može da registruje vlasnik firme koja već duguje državi. Kažu da je za to propisana kazna zatvaranje firme. To je u praksi retkost, a jedan od svežih primera je Miroslav Bogićević, koji i pored blokiranog „Farmakoma“ radi preko tri nova preduzeća. U APR ističu da nisu sva preduzeća bez zaposlenih fantomska. Neka se osnivaju da bi završila konkretan posao. Biznismeni tako smanjuju rizik poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik