Luka Kotor: Ove godine više jahti i manje kruzera

Bez autora
Mar 16 2014

Ovogodišnju nau­tičku sezonu u Kotoru otvoriće kruzer "Ventura" ( 116.017 BRT) u ponedjeljak, 11. aprila, sa zakašnjenjem od dvadesetak dana u odno­su na prošlogodišnje spekta­kularno uplovljavanje "Divi­ne", najvećeg broda koji je posjetio Bokokotorski zaliv. Luku Kotor će ove sezone, ka­ko je najavljeno, posjetiti ma­nji broj kruzera nego prošle, ali će zato biti više jahti. Izvrš­ni direktor Luke Vasilije Kusovac kaže da su razlozi smanje­nja broja dolazaka brodova objektivni, te da se uglavnom radi o rekonstrukcijama kru­zera koji su proteklih godina uplovljavali u kotorsku luku. Brod prestižne kompanije MSC„Armonija", koji je prije dvije godine imao i ukrcaj turi­sta iz Kotora svakoga četvrtka, a prošle godine redovno sedmično uplovljavanje, ove godi­ne neće dolaziti. Razlog je re­konstrukcija broda. Nećemo gledati ni prelijepi „Costa Voyager", jer je promijenio najam i područje plovidbe. To je razlog zbog čega će Luka Kotor imati 26 brodova manje nego prošle sezone. Međutim, ove godine biće povećan broj dolazaka jahti, pa će se debalans, kada su u pitanju prihodi, riješiti na taj način, objasnio je Kusovac.

Luka Kotor: Ove godine više jahti i manje kruzeraOvogodišnju nau­tičku sezonu u Kotoru otvoriće kruzer "Ventura" ( 116.017 BRT) u ponedjeljak, 11. aprila, sa zakašnjenjem od dvadesetak dana u odno­su na prošlogodišnje spekta­kularno uplovljavanje "Divi­ne", najvećeg broda koji je posjetio Bokokotorski zaliv.

Luku Kotor će ove sezone, ka­ko je najavljeno, posjetiti ma­nji broj kruzera nego prošle, ali će zato biti više jahti. Izvrš­ni direktor Luke Vasilije Kusovac kaže da su razlozi smanje­nja broja dolazaka brodova objektivni, te da se uglavnom radi o rekonstrukcijama kru­zera koji su proteklih godina uplovljavali u kotorsku luku.

- Brod prestižne kompanije MSC„Armonija", koji je prije dvije godine imao i ukrcaj turi­sta iz Kotora svakoga četvrtka, a prošle godine redovno sedmično uplovljavanje, ove godi­ne neće dolaziti. Razlog je re­konstrukcija broda. Nećemo gledati ni prelijepi „Costa Voyager", jer je promijenio najam i područje plovidbe. To je razlog zbog čega će Luka Kotor imati 26 brodova manje nego prošle sezone. Međutim, ove godine biće povećan broj dolazaka jahti, pa će se debalans, kada su u pitanju prihodi, riješiti na taj način - objasnio je Kusovac.

Direktor kotorske luke uvje­ren je da na brodske kompani­je nije uticala najava enor-mnog povećanja lučkih usluga početkom godine od oko 400 odsto i da ta priča nije ni stigla do kompanija.

- Cijene lučkih usluga ni u kom slučaju nijesu mogle uticati na smanjenje broja dolazaka brodova, jer jeLuka Kotor izvršila najam i prodala usluge prije razgovora o cijenama taksi - kategoričan je Kusovac.

Prvi brod dolazi u aprilu, a na luži se gradi putnički terminal i granični prijelaz. Radovi su bili obustavljeni dvadesetak dana zbog toga što investitor, Luka Kotor, nije obezbijedio konzervatorske uslove.

Na pitanje da li će i kada biti završen objekat kroz koji put­nici treba da prolaze, izvršni direktor Luke Kotor je kratko odgovorio da će „granični pri­jelaz biti operativan u maju", bar u onom dijelu koji se tiče carine i policije, mada je pred­viđen i fri-šop i suvenirnica. Usluga graničnog prijelaza, kazao je Kusovac, takođe je prodata i obaviješteni su bro­dari, a ovih dana na prestižnoj kruzing konferenciji u Majamiju predstavnici Luke Kotor tu informaciju plasiraće komitentima.

Kada je u pitanju gradnja čvr­stim materijalima na luži, Ku­sovac je kazao da je menad-žmentu Luke cilj da poštuju standarde, a ne da ih krše.

Ostaje pitanje dali su standar­di tvrda gradnja na kotorskoj rivi tik uz zidine drevnog gra­da i koliko će se takva dominantna građevina posred luže stopiti sa ambijentom. Ovakva građevina sada je ožiljak na tkivu drevnog i Uneskovog grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik