"Železnice Srbije" pustile u rad i priključile na dalekovod elektrovučnu podstanicu (EVP) Kraljevo

Bez autora
Mar 16 2014

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, danas je u Kraljevu, simboličnim pritiskom na dugme pustio u rad elektrovučnu podstanicu (EVP), koja će omogućiti saobraćaj elektromotornih vozova iz stanice Kraljevo na relacijama prema Lapovu, Stalaću i severnom delu Kosovske Mitrovice. Iako je ovo elektro postrojenje izgrađeno još pre dve godine, za priključenje na dalekovod bilo je potrebno izdvojiti još oko 225 hiljada evra. Tek na inicijativu generalnog direktora "Železnica Srbije" Dragoljuba Simonovića, koji je prilikom obilaska železničkog čvora Kraljevo obećao hitno rešavanje ovog problema, postignut je dogovor sa predstavnicima JP Elektromreže Srbije da se taj iznos plati u ratama, i problem je već za petnaestak dana prevaziđen.

"Železnice Srbije" pustile u rad i priključile na dalekovod elektrovučnu podstanicu (EVP) KraljevoGeneralni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, danas je u Kraljevu, simboličnim pritiskom na dugme pustio u rad elektrovučnu podstanicu (EVP), koja će omogućiti saobraćaj elektromotornih vozova iz stanice Kraljevo na relacijama prema Lapovu, Stalaću i severnom delu Kosovske Mitrovice.

Iako je ovo elektro postrojenje izgrađeno još pre dve godine, za priključenje na dalekovod bilo je potrebno izdvojiti još oko 225 hiljada evra. Tek na inicijativu generalnog direktora "Železnica Srbije" Dragoljuba Simonovića, koji je prilikom obilaska železničkog čvora Kraljevo obećao hitno rešavanje ovog problema, postignut je dogovor sa predstavnicima JP Elektromreže Srbije da se taj iznos plati u ratama, i problem je već za petnaestak dana prevaziđen.

Prosto je neverovatno da niko nije pokazao interesovanje da se ova podstanica pusti u rad, ako se uzme u obzir da su sve pripremne radnje bile gotove još pre dve godine. Iako je u ovu investiciju uloženo dva miliona evra, ona je čak sedam godina ležala u travi zbog toga što niko nije našao za shodno da obezbedi 225 hiljada evra, koliko je nedostajalo za njeno povezivanje i puštanje u rad. "Železnice Srbije" i danas imaju finansijskih poteškoća kao i u vreme prethodnog rukovodstva, ali smo mi želeli ovaj problem da rešimo i našli odgovarajuće rešenje. Očekujemo značajno povećanje  robnog, a  posebno putničkog saobraćaja, koji je do sada obavljan dizelmotornim garniturama, ali i velike uštede na troškovima energenata. Značaj ove podstanice posebno će doći do izražaja sledeće godine jer omogućava da pustimo u saobraćaj nove, najmodernije "Štadlerove" elektromotorne garniture, čime će slika srpskih železnica biti značajno promenjena, poručio je Simonović.

Prema njegovim rečima, modernizacija i elektrifikacija pruga u kraljevačkom regionu će se nastaviti, a već u narednih desetak dana stručne službe srpskih železnica će završiti izradu programa elektrifikacije pruga u Srbiji.

Pored generalnog direktora i poslovodstva srpskih železnica, ceremoniji puštanja u rad elektrovučne podstanice, prisustvovali su i predstavnici javnih preduzeća Elektroprivrede i Elektromreža Srbije, koji su istakli da je ovo prvi put posle čak 32 godine da se u rad pušta jedna elektrovučna podstanica srpskih železnica, što dovoljno govori o tome koliko dugo se nije investiralo u elektrifikaciju srpskih pruga.

Do sada je kontaktna mreža u kraljevačkom čvoru, napajanje dobijala preko EVP Kosjerić, što nije bilo dovoljno za potrebe normalnog odvijanja železničkog saobraćaja. Napon koji je EVP Kosjerić obezbeđivala omogućavao je pogon samo dva teretna voza istovremeno, dok će puštanjem u rad podstanice Kraljevo, putnički i teretni saobraćaj moći nesmetano da se obavlja bez ograničenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik