Uključivanje dijaspore u razvoj BiH

Bez autora
Mar 18 2014

Vlada Sjedninjenih Američkih Država, putem USAID će u okviru kampanje “Uključivanje dijaspore u razvoj BiH”, sutra u Mostaru promovirati doprinos dijaspore u društveno-ekonomski razvoj zemlje.U okviru foruma “Uključivanje dijaspore u razvoj BiH”, investitori, predstavnici dijaspore i privatnog sektora, pridružiti će se visokom zvanicniku misije USAID-a Alexandru Bondu u diskusiji kako maksimalno iskoristiti potencijal dijaspore za razvoj BiH. Forum se održava u Mostaru, 19. marta, u prostorijama INTERA tehnološkog parka, Bišće polje bb, s početkom u 10 sati.

Uključivanje dijaspore u razvoj BiHVlada Sjedninjenih Američkih Država, putem USAID će u okviru kampanje “Uključivanje dijaspore u razvoj BiH”, sutra u Mostaru promovirati doprinos dijaspore u društveno-ekonomski razvoj zemlje...

U okviru foruma “Uključivanje dijaspore u razvoj BiH”, investitori, predstavnici dijaspore i privatnog sektora, pridružiti će se visokom zvanicniku misije USAID-a Alexandru Bondu u diskusiji kako maksimalno iskoristiti potencijal dijaspore za razvoj BiH.

Forum se održava u Mostaru, 19. marta, u prostorijama INTERA tehnološkog parka, Bišće polje bb, s početkom u 10 sati.

Prepoznavši značaj partnerstva sa dijasporom, USAID/BiH će ovom prilikom najaviti svoj novi projekat, vrijedan oko dva miliona dolara i usmjeren na uključivanje bh. dijaspore u ekonomski razvoj zemlje.

Sa inovativnim pristupom USAID će podržati sklapanje javno-privatnih partnerstva privatnog sektora, domaćih i multinacionalnih korporacija, fondacija, nevladinog sektora, predstavnika akademske zajednice i organizacija dijaspore, te mreže koja radi na jačanju mobilizacije ljudskih i finansijskih resursa dijaspore. 

USAID je svjestan značja i uloge koju bh. dijaspora može odigrati u društveno-ekonomskom razvoju BiH. Sa preko 1,4 miliona građana koji žive vani, bh. dijaspora predstavlja blizu 40 posto sveukupnog stanovništva BiH.

Tijekom 2011. godine, primjerice, iznos novčanih doznaka pristiglih iz dijaspore bio je oko dvije milijarde američkih dolara, što predstavlja 10 posto ukupnog BDP-a zemlje.

Rasparvu o dijaspori USAID organizira u suradnji sa INTERA Tehnološkim parkom, lokalnom ne-profitnom organizacijom koja radi na podsticanju ekonomskog razvoja Hercegovine, te unaprijedjenju investiranja bh. dijaspore.

Ovom će prilikom USAID, predstaviti svoj zasebni program Moja praksa, namijenjen studentima mostarskog regiona s fokusom na informacjske i komunikacijske tehnologije, a koji implementira USAIDov projekat Partnersvo u inovacijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik