Podrška ženskom poduzetništvu u BiH

Bez autora
Mar 19 2014

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Udruženje žena One i SheExo Deloitte Club danas su u hotelu Bristol u Sarajevu organizovali konferenciju ''Snaga žene'' koja ima za cilj dati podršku ženama u poslovanju i razviti konkretne programe za žensko poduzetništvo.Zihnija Hasović, menadžer Small Bussines Support (SBS) programa EBRD-a u BiH unutar kojeg postoji linija za podršku ženama poduzetnicama i menadžericama privatnih preduzeća u BiH, kaže kako konferencije slične ovoj podstiču žene da se više uključuju u biznis.

Podrška ženskom poduzetništvu u BiHEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Udruženje žena One i SheExo Deloitte Club danas su u hotelu Bristol u Sarajevu organizovali konferenciju ''Snaga žene'' koja ima za cilj dati podršku ženama u poslovanju i razviti konkretne programe za žensko poduzetništvo.

Zihnija Hasović, menadžer Small Bussines Support (SBS) programa EBRD-a u BiH unutar kojeg postoji linija za podršku ženama poduzetnicama i menadžericama privatnih preduzeća u BiH, kaže kako konferencije slične ovoj podstiču žene da se više uključuju u biznis.

Otklanjanje prepreka

Kako je istaknuto, žensko poduzetništvo može biti glavni katalizator ekonomskog razvoja u BiH, međutim, stopa učešća žena zaostaje iza razvijenih ekonomija svijeta.

- Postoji program gdje su nam donatori Vlada Luksemburga i Tajvana. Cilj nam je dati financijsku podršku ženskom poduzetništvu. Riječ je o donacijama u iznosu od oko 65 do 90 posto neto vrijednosti konsultantskih usluga, naglasio je Hasović.

On navodi da pristup lokalnim konsultantskim uslugama ima za cilj otklanjanje prepreka sa kojima se poduzetnice susreću u svom poslovanju. Pod tim uslugama se podrazumijeva izdrada poslovnih planova, web stranica, istraživanje tržišta, uvođenje određenih standarda...

Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena One je kazala da udruženje nastoji uspostaviti balans i povezati žene koje su dio bh. poslovnog svijeta kako bi ojačale, posebno u vremenu kada raste stopa nezaposlenosti u BiH.

Motiv za žene

- EBRD je u nama prepoznala partnera, a mi u njima nekoga ko pomaže našim članicama da dođu do određenih novčanih sredstava i riješe svoje poslovne planove.  Želimo da što više promovišemo ovakve projekte, da motivišemo žene koje imaju neke ciljeve, viziju, planove, da pokušaju, istakla je Zubčević te dodala da u BiH ne postoje precizni podaci o broju žena poduzetnica, ali da Gender Task Force (GTF), kroz projekt ženskog poduzetništva koji provodi u jugoistočnoj Evropi, priprema statističke podatke koji, iako još nisu konačni, pokazuju da u BiH ima oko 2.100 žena koje su vlasnice kompanija.

Azra Atagić-Ćatović, vlasnica i direktorica poslovnog portala e-kapija.ba navela je svoj poslovni poduhvat kao pozitivan primjer.

- Javili smo se na konsultantske usluge kod EBRD-a gdje je prošao naš projekat. Zadovoljni smo uspjehom i napretkom, rekla je Atagić-Ćatović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik