Žensko preduzetništvo pokretač ekonomskog razvoja

Bez autora
Mar 19 2014

Žensko preduzetništvo može da bude značajan pokretač ekonomskog razvoja, ali je u Srbiji stopa učešća žena u biznisu i dalje niža nego u razvijenim zemljama, pa su zato od velikog značaja programi podrške, rečeno je danas u beogradskom hotelu Hajat na predstavljanju rezultata dvogodišnjeg programa podrške ženama u biznisu.Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razvila je proteklih godina programe kojima pomaže preduzetničke inicijative žena, a program koji je danas predstavljen finansirali su Vlada Luksemburga, Fond Tajvan-EBRD saradnje i Specijalni akcionarski fond EBRD, koji je omogućio preduzetnicama podršku kroz kurseve o poslovnim veštinama, kao i obuke kroz kojie je prošlo 200 žena.

Žensko preduzetništvo pokretač ekonomskog razvojaŽensko preduzetništvo može da bude značajan pokretač ekonomskog razvoja, ali je u Srbiji stopa učešća žena u biznisu i dalje niža nego u razvijenim zemljama, pa su zato od velikog značaja programi podrške, rečeno je danas u beogradskom hotelu Hajat na predstavljanju rezultata dvogodišnjeg programa podrške ženama u biznisu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razvila je proteklih godina programe kojima pomaže preduzetničke inicijative žena, a program koji je danas predstavljen finansirali su Vlada Luksemburga, Fond Tajvan-EBRD saradnje i Specijalni akcionarski fond EBRD, koji je omogućio preduzetnicama podršku kroz kurseve o poslovnim veštinama, kao i obuke kroz kojie je prošlo 200 žena.

Direktor EBRD za Srbiju, Mateo Patrone, rekao je da se ta finansijska institucija bavi pružanjem podrške privatnom sektoru, a da je od 77 projekata njih 80 odsto bilo namenjeno podršci privatnom sektoru, odnosno malim i srednjim preduzećima.

Prema njegovim rečima, EBRD ima "holistički pristup" i omogućila je direktno finansiranje, ali i indirektno savetovanje kompanijama kako bi bolje funkcionisale.

Kada je u pitanju preduzetništvo, kako je dodao, trebalo bi više obratiti pažnju na zastupljenost žena u biznisu.

Patrone je kazao da u biznisu ima manje žena od muškaraca za 26 odsto i da EBRD ima za cilj da promoviše ideje i projekte koji imaju uticaja na prevazilaženje razlika među rodovima, kao i da se omogući ženama da lakše dođu do finansijskih sredstava.

"Osposobljavanje žena da deluju kao ekonomski, društveni i politički činioci pomoći će Srbiji u ostvarivanju njenih punih ekonomskih potencijala", naveo je on.

Direktorka EBRD tima za podršku malom biznisu, Valerija Dela Rosa, takođe je mišljenja da je žensko preduzetništvo važno za ekonomski razvoj, i da je neophodno da im se pomogne da lakše dođu do finansijske pomoći kako bi širile posao.

Nacionalni menadžer programa, Bojana Vukosavljević, navela je da je program počeo 2011. godine, da je njegova vrednost 950.000 evra i da je obuhvatao tri segmenta- poslovno savetovanje, obuke i mentoring aktivnosti.

U programu je, prema njenim rečima, učestvovalo više od 200 žena a 50 njih, koje su vlasnice ili direktorke, dobilo je finansijsku podršku za poslovno savetovanje.

Više od 60 odsto korisnika podrške su bila mikropreduzeća sa manje od 10 zaposlenih, a ostalo su bila mala preduzeća.

Obuke je pohađalo 135 žena a u programu međunarodnog mentoringa učestvovalo je 15 žena iz Srbije, s tim što su neke bile mentorke, a neke učenice.

Na konferenciji u Beogradu dodeljena su i priznanja za najbolji projekat, za najbolju učesnicu mentoring programa i priznanje za najuspešniju polaznicu obuke.

U prvoj kategoriji nagradu je dobila Mara Topalović koja vodi studio "Maruška" za izradu ešarpi i marama kod Čačka, Sandra Savanović je nagrađena za program obuke, a nagradu za najuspesniju polaznicu obuke dobila je Danijela Vuković koja vodi preduzetničku radnju za računovodstvo i konsalting.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik