Deset milijardi evra za ekološke projekte

Bez autora
Mar 19 2014

Unapređenje zaštite životne sredine u Srbiji zahteva ulaganja veća od 10 milijardi evra do 2030. godine, a ova oblast je jedna od najsloženijih u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom. Komunalna preduzeća i lokalna samouprava imaće važnu ulogu jer će učestvovati u realizaciji najznačajnijih infrastrukturnih projekata, koji se odnose na tretman otpadnih voda, komunalnog, veterinarskog, medicinskog i drugog otpada, rekao je Zdravko Jelušić, potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) na otvaranju konferencije „Primena SLAP informacionog sistema u procesu kandidovanja projekata“. Edukacija privrednika i predstavnika lokalne samouprave veoma je bitna. Uloga, PKS, kao najveće poslovne asocijacije, a posebno Udruženja za komunalnu delatnost jeste da pomognemo našim članicama da dobiju sve neophodne informacije, znanja i veštine o kandidovanju projekata za finansiranje. Na taj način, obezbeđujemo korist za poslovanje naših članica, za naš put prema Evropskoj uniji, i najvažnije unapređenje sredine u kojoj svi živimo, istakao je Jelušić.

Deset milijardi evra za ekološke projekteUnapređenje zaštite životne sredine u Srbiji zahteva ulaganja veća od 10 milijardi evra do 2030. godine, a ova oblast je jedna od najsloženijih u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom. Komunalna preduzeća i lokalna samouprava imaće važnu ulogu jer će učestvovati u realizaciji najznačajnijih infrastrukturnih projekata, koji se odnose na tretman otpadnih voda, komunalnog, veterinarskog, medicinskog i drugog otpada, rekao je Zdravko Jelušić, potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) na otvaranju konferencije „Primena SLAP informacionog sistema u procesu kandidovanja projekata“.

Edukacija privrednika i predstavnika lokalne samouprave veoma je bitna. Uloga, PKS, kao najveće poslovne asocijacije, a posebno Udruženja za komunalnu delatnost jeste da pomognemo našim članicama da dobiju sve neophodne informacije, znanja i veštine o kandidovanju projekata za finansiranje. Na taj način, obezbeđujemo korist za poslovanje naših članica, za naš put prema Evropskoj uniji, i najvažnije unapređenje sredine u kojoj svi živimo, istakao je Jelušić.

Za finansiranje ekoloških projekta moraćemo da se, u velikoj meri, oslonimo na inostrane donatore, najpre IPA fondove EU ali i druge međunarodne donatore, rekla je Jovana Jarić, savetnica ministra energetike razvoja i zaštite životne sredine. Kako je objasnila, SLAP baza je sjajan alat za vidljivost projekata.

Kako se navodi u saopštenju PKS, gradovi i lokalne samouprave treba pravilno da pripreme projekte za opštinsku infrastrukturu da bi ušli u SLAP bazu podataka i imali mogućnost da budu na listi prioritetnih projekata koji se realizuju uz pomoć EU i drugi donatori.

Predstavnici Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Stalne konferencije gradova i opština Olja Stanić Marić i Boris Šćekić upoznali su učesnike konferencije sa načinom prikupljanja projektnih predloga kroz informacioni sistem – SLAP, kao i kako se prikupljeni predlozi ocenjuju i biraju za finansiranje.

Moguće je kandidovati projekte u oblasti zaštite životne sredine, koji se tiču komunalnog otpada, otpadnih voda, i poslovne infrastrukture, kao što su oni koji se odnose na industrijske zone, tehnološke parkove, biznis inkubatore i turizam, rekao je Šćekić.

SLAP baza je, kako je istakao, transparentan sistem za registraciju svih projekata, koji između ostalog, sadrži podatke o njihovoj spremnosti za realizaciju i pripremljenosti tehničke dokumentacije.

Konferenciju „Primena SLAP informacionog sistema u procesu kandidovanja projekata“ organizovali su Biro sa saradnju sa EU i Udruženje za komunalnu delatnost Privredne komore Srbije i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Moderator skupa bila je Tanja Ercegović Petrić, sekretar Udruženja za komunalne delatnosti PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik