U 422 projekta zaštite okoliša Fond izdvojio 47 miliona KM

Bez autora
Mar 20 2014

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, koji je osnovan prije desetak godina, a operativno počeo djelovati prije četiri, jedna je najbitnijih institucija koja se bavi zaštitom okoliša u većem bh. entitetu. U okviru brojnih aktivnosti i djelatnosti ove institucije, proteklih godina je za finansiranje 422 projekta u oblasti zaštite okoliša Fond izdvojio oko 47 miliona KM. Direktor Fonda Safet Harbinja kazao je za „Dnevni avaz" da je Fond neprofitna finansijska institucija odgovorna za prikupljanje sredstava koja plaćaju obveznici za zaštitu okoliša. Naše glavne aktivnosti su poticanje i finansiranje pripreme, provedbe i razvoja programa, projekata i sličnih aktivnosti u području očuvanja, održivog korištenja, zaštite i unapređivanja okoliša. Provodimo i projekte u oblasti energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Finansiramo aktivnosti u oblasti očuvanja, zaštite i unapređenja okoliša, očuvanje zaštićenih prirodnih područja, rekao je, između ostalog, Harbinja.

U 422 projekta zaštite okoliša Fond izdvojio 47 miliona KMFond za zaštitu okoliša Federacije BiH, koji je osnovan prije desetak godina, a operativno počeo djelovati prije četiri, jedna je najbitnijih institucija koja se bavi zaštitom okoliša u većem bh. entitetu. U okviru brojnih aktivnosti i djelatnosti ove institucije, proteklih godina je za finansiranje 422 projekta u oblasti zaštite okoliša Fond izdvojio oko 47 miliona KM.

Direktor Fonda Safet Harbinja kazao je za „Dnevni avaz" da je Fond neprofitna finansijska institucija odgovorna za prikupljanje sredstava koja plaćaju obveznici za zaštitu okoliša.

Prirodni resursi

- Naše glavne aktivnosti su poticanje i finansiranje pripreme, provedbe i razvoja programa, projekata i sličnih aktivnosti u području očuvanja, održivog korištenja, zaštite i unapređivanja okoliša. Provodimo i projekte u oblasti energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Finansiramo aktivnosti u oblasti očuvanja, zaštite i unapređenja okoliša, očuvanje zaštićenih prirodnih područja... - rekao je, između ostalog, Harbinja.

Sufinansirajući projekte i programe zaštite okoliša od kapitalnog značaja za FBiH, Fond se ističe kao jedan od najbitnijih pokretača snažnijeg ekonomskog i privrednog razvoja Federacije BiH, uz transparentnost namjenskog ulaganja novca te efikasnost u procedurama pribavljanja, upravljanja i korištenja sredstava.
 
- Iako primarno finansijska institucija, Fond surađuje s javnim ustanovama, općinama, agencijama, nevladinim organizacijama, ekološkim društvima, a sve u cilju pozitivne promjene svijesti o okolišu i upravljanju energijom. Cilj nam je da sistemski očuvamo kvalitet svih komponenti okoliša, koji donosi društvenu i ekonomsku korist, povećanje direktnih i indirektnih ekonomskih benefita od investicija, ekonomsku i ekološku održivost projekata, doprinos ispunjenju međunarodnih obaveza, posebno u pogledu posredovanja u vezi sa finansiranjem zaštite okoliša ... - ustvrdio je Harbinja.

Prema riječima direktora, aktivnosti Fonda posebno se odnose i na sufinansiranje projekata infrastrukture u oblasti zaštite okoliša od značaja za FBiH, te projekata i studija čiji je obuhvat šire područje FBiH, a kojima se stvaraju preduvjeti za dalje aktivnosti, za apliciranje programa za finansiranje po osnovu grantova iz međunarodnih fondova, za povoljne kreditne linije, kao i podršku uspostavljanju institucija čiji je programski sadržaj u skladu sa Strategijom zaštite okoliša FbiH. Također, Harbinja je istakao da su svjesni izazova sa kojima se BiH suočava kada je u pitanju porast cijena energenata i energijskih troškova te da zbog toga očekuju da će nastaviti finansirati projekte koji se odnose na aktivnosti efikasnije potrošnje energije i smanjenje štetnih emisija.

Poticajne mjere

U Fondu tvrde da je namjera vlada zemalja širom svijeta, uključujući i zemlje u tranziciji, da poticajnim mjerama, okolinskom regulativom i ekonomskom provedbom kontinuirano i efikasno djeluju na rješavanju problema zaštite okoliša. Odluka o osnivanju Fonda očituje i jasne namjere Federalne vlade u cilju implementacije zacrtanih ciljeva i razvojnih politika u ovoj oblasti.

Izvori finansiranja

Onečišćenje okoliša, odnosno zanemarivan odgovoran pristup očuvanju okoliša i prirode problem je kojem se posljednjih godina poklanja posebna pažnja. Politika zaštite okoliša je dugoročna djelatnost koja zahtijeva velika novčana ulaganja, a ona može biti uspješna samo ukoliko se osiguravaju stabilni izvori finansiranja za provođenje mjera za zaštitu i unapređenje kvalitete okoliša. Cilj nam je i brzo vraćanje ostvarenih prihoda iz naknada lokalnoj zajednici i privredi kroz finansiranje realizacije projekata zaštite okoliša, uz minimalne troškove rada Fonda - naveli su u Federalnom fondu za zaštitu okoliša.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik