U narednih 10 godina u oblast životne sredine ulaganje od 10 milijardi evra

Bez autora
Mar 20 2014

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će Srbija u narednih 10 godina u oblast životne sredine uložiti približno 10 milijardi evra. Mihajlović je na otvaranju IV ECO EXPO međunarodnog sajma ekologije u Beogradu istakla da će najviše biti ulagano u oblast upravljanja vodama, i to u vodosnabdevanje, tretman otpadnih voda, sanaciju industrijskih zagađenja i efikasnije upravljanje otpadom. Neki projekti iz navedenih oblasti već su spremni, a sredstva za njihovu realizaciju biće obezbeđena kroz razne partnerske projekte i uz pomoć Evropske unije, ukazala je ona. Ulaganje u zaštitu životne sredine, kako je ponovila, nije trošak, već mogućnost da se zaradi, otvore nova radna mesta, smanje regionalne razlike i poveća konkurentnost domaće privrede.

U narednih deset godina 10 milijardi evra za ekologijuMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će Srbija u narednih 10 godina u oblast životne sredine uložiti približno 10 milijardi evra.

Mihajlović je na otvaranju IV ECO EXPO međunarodnog sajma ekologije u Beogradu istakla da će najviše biti ulagano u oblast upravljanja vodama, i to u vodosnabdevanje, tretman otpadnih voda, sanaciju industrijskih zagađenja i efikasnije upravljanje otpadom.

Neki projekti iz navedenih oblasti već su spremni, a sredstva za njihovu realizaciju biće obezbeđena kroz razne partnerske projekte i uz pomoć Evropske unije, ukazala je ona.

Ulaganje u zaštitu životne sredine, kako je ponovila, nije trošak, već mogućnost da se zaradi, otvore nova radna mesta, smanje regionalne razlike i poveća konkurentnost domaće privrede.

Prema njenim rečima, jedna četvrtina ukupnog iznosa pomoći koju je Srbija u prethodnih 10 godina dobila od EU bila je namenjena zaštiti životne sredine.

Mihajlović je podsetila na to da će naša zemlja već u septembru početi skrining za Poglavlje 27, koje se odnosi na politiku životne sredine i unutrašnje tržište Evropske unije.

Ona je objasnila da je cilj Srbije da otvori to pregovaračko poglavlje krajem 2015. godine, kada je i planiran završetak skrininga za tu oblast.

Poglavlje 27, kako je ukazala, jedno je od najobimnijih i najzahtevnijih u pregovorima Srbije sa EU, zbog čega će u narednom periodu biti formiran poseban tim koji će se baviti otvaranjem i zatvaranjem tog poglavlja.

Mihajlović je ocenila i da bi Srbija morala da ima objedinjeno Ministarstvo zaštite životne sredine kako bi se ispunili svi zahtevi EU u toj oblasti.

To bi omogućilo efikasniji rad i dalo bolje rezultate, ukazala je ona i podsetila na to da su nadležnosti trenutno raspoređene na Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i na Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

Vlada Srbije je posvećena zaštiti životne sredine i opredeljena za održivi razvoj i "zelenu ekonomiju", poručila je ona.

Na otvaranju sajma uručene su i nagrade "Zeleni oskar" pojedincima, kompanijama i institucijama koje su protekle godine pružile najveći doprinos očuvanju životne sredine u Srbiji.

Među dobitnicima su i zamenik šefa Delegacije Evropske komisije u Srbiji Oskar Benedikt, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za evropske integracije Branko Ružić i ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp.

Posebna priznanja za zalaganje u zaštiti životne sredine dobili su i ambasadori Turske, Slovenije i Holandije u Beogradu – Mehmet Kemal Bozaj, Franc But i Loren Luis Stokvis.

Organizatori sajma su "Zelena eko planeta" i Privredna komora Zelene Srbije, a pokrovitelji su Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Beograda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik