Mala preduzeća ključni igrači

Bez autora
Mar 23 2014

Tokom Info dana u Privrednoj komori Srbije predstavljen je novi program Evropske unije za finansiranje istraživanja i inovacija – HORIZONT 2020. Skup su organizovali Evropska mreža preduzetnišva Srbije – Privredna komora Srbije, Nacionalna agencija za regionalni razvoj i Univerzitet u Novom Sadu, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.Učestvujući u Info danu, Željka Dukić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavila je osnovne elemente ovog programa EU za podršku istraživanja i inovacija u periodu od 2014. do 2020. godine. Po njenim rečima ovo je jedinstven program koji omogućava malim i srednjim preduzećima finansijsku pomoć za njihove inovacione aktivnosti.

Mala preduzeća ključni igračiTokom Info dana u Privrednoj komori Srbije predstavljen je novi program Evropske unije za finansiranje istraživanja i inovacija – HORIZONT 2020. Skup su organizovali Evropska mreža preduzetnišva Srbije – Privredna komora Srbije (PKS), Nacionalna agencija za regionalni razvoj i Univerzitet u Novom Sadu, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Učestvujući u Info danu, Željka Dukić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavila je osnovne elemente ovog programa EU za podršku istraživanja i inovacija u periodu od 2014. do 2020. godine.

Po njenim rečima ovo je jedinstven program koji omogućava malim i srednjim preduzećima finansijsku pomoć za njihove inovacione aktivnosti. Kako je rekla Željka Dukić, cilj je da se odgovori na finansijsku i ekonomsku krizu i pronađu mere za ekonomski napredak. Budžet za program koji će se sprovoditi do 2020. godine iznosi 78,6 milijardi evra, od čega oko 20 odsto ide direktno maloj privredi. Učesnicima je objašnjeno ko i kako može da konkuriše za sredstva u ovim projektima.

U Evropskoj uniji čak 99 odsto firmi čine mala i srednja preduzeća, rekla je Nataša Vujnović Sedlar, sa Univerziteta u Novom Sadu (Evropska mreža preduzetništva). Ona je istakla da su od 2002. do 2010. godine čak 85 odsto novih poslova kreirala mala i srednja preduzeća, koja su ključni igrači u razvoju evropske ekonomije znanja. Iz navedenih razloga, program HORIZONT 2020 ima posebno namenjen instrument za mala i srednja preduzeća, namenjen finansiranju razvoja najboljih evropskih inovativnih preduzeća.

Zdravko Ilić iz Privredne komore Srbije zatvorio je skup prezentacijom na temu kako PKS i druge članice Evropske mreže preduzetništva mogu da pomognu domaćim preduzećima koja su zainteresovana da učestvuju u ovom programu. Evropska mreža preduzetništva je najveća evropska i svetska mreža za podršku malim i srednjim preduzećima. Zajedno sa mrežom nacionalnih kontakt osoba u okviru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, mreža nudi integralni paket usluga svim preduzećima koji imaju interes i kapacitet da učestvuju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik