Prosječna plata 480, a korpa 791 euro

Bez autora
Mar 25 2014

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru je iznosila 480 eura i 1,6 puta manja je od minimalne potrošačke korpe, koja je vrijedila 791,1 euro. Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru je u odnosu na januar porasla 0,4%, a činila je 60,6% minimalne potrošačke korpe, navodi se u saopštenju. Iz Monstata su naveli da prosječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru je u odnosu na isti period prošle godine pala jedan odsto. Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru je u poređenju sa prosječnom u cijeloj prošloj godini porasla 0,2%. Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u februaru u odnosu na januar ostale na istom nivou, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 0,4%, naveli su u saopštenju Monstata i dodali da je vrijednost prosječne bruto zarade u februaru iznosila 729 eura.

Prosječna plata 480, a korpa 791 euroProsječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru je iznosila 480 eura i 1,6 puta manja je od minimalne potrošačke korpe, koja je vrijedila 791,1 euro.

- Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru je u odnosu na januar porasla 0,4%, a činila je 60,6% minimalne potrošačke korpe – navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su naveli da prosječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru je u odnosu na isti period prošle godine pala jedan odsto.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru je u poređenju sa prosječnom u cijeloj prošloj godini porasla 0,2%.

- Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u februaru u odnosu na januar ostale na istom nivou, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 0,4% – naveli su u saopštenju Monstata i dodali da je vrijednost prosječne bruto zarade u februaru iznosila 729 eura.

Oni su naveli da prosječne zarade bez poreza i doprinosa u februaru su u odnosu na prethodni mjesec zabilježile rast u sektorima usluge smještaja i ishrane 17%, poslovanje sa nekretninama 10,2%, saobraćaj i skladištenje 5,8%, informisanje i komunikacije 3,8% i trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala 2,8%.

- Rast je zabilježen i u sektorima snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti 2,5%, ostale uslužne djelatnosti dva odsto, obrazovanje dva odsto, državna uprava, obavezno socijalno osiguranje 1,8 odsto, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 0,1% – tvrde u Monstatu.

Pad je zabilježen u sektorima građevinarstvo 22%, vađenje ruda i kamena 13,5%, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 7,4%, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 6%, prerađivačka industrija 3,6%, umjetnost, zabava i rekreacija 2,9%, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 2,7 %, zdravstvena i socijalna zaštita 2,4 % i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 1,9%.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik