Dogovoren mehanizam za minimalnu zaradu

Bez autora
Mar 27 2014

Radna grupa za izmene Zakona o radu napravila je instrumente za obračunavanje minimalne zarade koja bi pokrila minimalne egzistencijalne potrebe, izjavio je danas predstavnik sindikata u toj grupi Zoran Mihajlović.On je rekao da je se u vezi s pitanjem minimalne zarade "stiglo najbliže dogovoru" i naveo da je dogovor da se ona utvrđuje jednom godišnje, na osnovu minimalne potrošačke korpe. Po rečima Mihajlovića, Ministarstvo finansija ne prihvata da u dogovor uđe i odrednica da minimalna zarada ne može da biti manja od 70 odsto vrednosti minimalne potrošačke korpe, što je zahtev sindikata.

Dogovoren mehanizam za minimalnu zaraduRadna grupa za izmene Zakona o radu napravila je instrumente za obračunavanje minimalne zarade koja bi pokrila minimalne egzistencijalne potrebe, izjavio je danas predstavnik sindikata u toj grupi Zoran Mihajlović.

On je agenciji Beta rekao da je se u vezi s pitanjem minimalne zarade "stiglo najbliže dogovoru" i naveo da je dogovor da se ona utvrđuje jednom godišnje, na osnovu minimalne potrošačke korpe.

Po rečima Mihajlovića, Ministarstvo finansija ne prihvata da u dogovor uđe i odrednica da minimalna zarada ne može da biti manja od 70 odsto vrednosti minimalne potrošačke korpe, što je zahtev sindikata.

Sindikati to traže jer je tržište nestabilno i zarada može značajno da pade za godinu dana, rekao je sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Mihajlović je rekao da su reprezentativni sindikati uspeli da sa socijalnim partnerima unekoliko usaglase stavove i o otpremnini, koja bi se računala na osnovu plate radnika koju je uzimao u poslednjem preduzeću, a ne na osnovu prosečne zarade.

Po njegovim rečima, usaglašeno je da se otpremnina isplaćuje za vreme provedeno kod poslednjeg poslodavca, osim ako je firma menjala vlasnika. U tom slučaju bi se otpremnina isplaćivala za sve vreme provedeno u toj firmi.

Na današnjem sastanku Radne grupe za izmene Zakona o radu, kako je rekao Mihajlović, uslaglašeno je i da rad na određeno vreme bude najviše na 24 meseca i da se ne može ponavljati kod istog poslodavca.

Sindikat, kako je istakao, i dalje insistira da u jednoj firmi ne može istovremeno da radi više od 20 odsto radnika na određeno vreme.

Mihajlović je naveo da se razgovaralo i o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i istakao da je sindikatima apsolutno neprihvatljivo ukidanje tog instrumenta. "Insistiraćemo na tom instrumentu", rekao je on.

Kako je kazao, socijalni partneri danas nisu stigli da razgovaraju o regulativi za otpuštanje, te će o tome na narednom sastanku idućeg četvrtka.

Na sastanku predstavnika dva reprezentativna sindikata i poslodavaca sa predstavnicima Vlade, početkom januara, dogovoreno je da nova radna grupa nacrt izmena Zakona o radu završi do 1. maja, da bi se do 30. maja bila sprovela javna rasprava, i da bi do 30. juna zakon bio donet u Skupštini Srbije.

Prethodna radna grupa je, bez učešća reprezentativnih sindikata, pripremila Nacrt izmena i dopuna Zakona o radu koji je bio na javnoj raspravi od 18. decembra do 10. januara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik