U RS-u fiskalizacije oslobođeni zanatlije i mali preduzetnici

Bez autora
Mar 30 2014

Vlada Republike Srpske utvrdila je nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama radi rasterećenja privrede i poboljšanja privrednog ambijenta, kojim je proširen krug poreskih obveznika na koje se ne odnosi obaveza fiskalizacije.Među njima su poljoprivredna gazdinstva koja nisu obveznici PDV-a i samostalni preduzetnici koji obavljaju zanatsku djelatnost kao mali preduzetnici u skladu sa odredbama kojima se uređuje oporezivanje dohotka, saopšteno je iz Vlade RS-a.

U RS-u fiskalizacije oslobođeni zanatlije i mali preduzetniciVlada Republike Srpske utvrdila je nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama radi rasterećenja privrede i poboljšanja privrednog ambijenta, kojim je proširen krug poreskih obveznika na koje se ne odnosi obaveza fiskalizacije.

"Među njima su poljoprivredna gazdinstva koja nisu obveznici PDV-a i samostalni preduzetnici koji obavljaju zanatsku djelatnost kao mali preduzetnici u skladu sa odredbama kojima se uređuje oporezivanje dohotka", saopšteno je iz Vlade RS-a.

Finansijsko opterećenje

S ciljem smanjenja troškova izazvanih fiskalizacijom, ovim zakonom predloženo je i ukidanje obaveznog godišnjeg tehničkog pregleda fiskalnih uređaja. Dosadašnja primjena ovog zakona ukazala je na to da za pojedine kategorije poreskih obveznika posjedovanje fiskalnog uređaja i prateći troškovi predstavljaju veliko finansijsko opterećenje.

Izbacivanje fiskalnih kasa u zanatstvu olakšaće rad preduzetnika i otvoriti prostor za novo samozapošljavanje i zapošljavanje u RS-u, mišljenja je sekretar Udruženja Preduzetnik u Bijeljini Milorad Stević. On je naglasio kako mali preduzetnici u Bijeljini nisu izdržali teret fiskalizacije te da je broj zanatlija od 2008, kada je fiskalizacija uvedena, skoro prepolovljen.

Da je fiskalizacija donijela više problema nego pozitivnih efekata, mišljenja su i zanatlije iz Federacije BiH, jer samo stari tradicionalni zanati i prodavači na pijacama u FBiH ne podliježu fiskalizaciji, sve ostale zanatlije moraju imati fiskalne kase.

Kako su nam kazali, niko od njih nema ništa protiv države i zakona koji su doneseni kako bi država ubirala određeni prihod, ali kada se vidi da nešto nije dobro, da ta neka odluka koči razvoj bh. privrede, onda se mora reagovati i to rješavati.

"Uvođenje fiskalnih kasa samo je jedan od 300 nameta koje imaju poduzetnici u FBiH. Kada bismo analizirali efekte koje je donijela fiskalizacija državi, uvidjeli bismo da su oni simbolični. Zanatlijama, obrtnicima uvođenje kasa nije previše pomoglo, nego im je u nekim momentima i odmoglo. Problem, odnosno dodatne troškove predstavlja i stalna potreba za servisiranjem fiskalnih kasa", istakao je Šemsudin Bajrić, predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona.

Osvrćući se na izmjene Zakona u RS-u i mišljenje pojedinih poduzetnika da će ova mjera poboljšati privređivanje, Bajrić naglašava kako je fiskalizacija samo jedan od problema.

"Neophodno je donijeti čitav niz reformi kako bi se popravio, odnosno stvorio bolji ambijent za poslovanje", kazao je Bajrić.

Sličnog mišljenja je i Ahmed Popović, predsjednik Obrtničke komore Bosanskopodrinjskog kantona. Prema njegovim riječima, poduzetnici iz RS-a očito su bili jači, složniji u zajedničkom djelovanju prema vlastima i isposlovali su izmjene povoljne za njih.

Zaštita

"S druge strane, federalna Obrtnička komora ne radi dovoljno na zaštiti malih zanatlija. Evo, niko nam dosad nije ni rekao kakvi su efekti uvođenja fiskalnih kasa. Koliko su se uvećali prihodi, kakva je sada kontrola platnog prometa - bolja ili lošija. Ima tu dosta problema", istakao je Popović dodajući kako obrtnici imaju problem i sa kasama, kako ispravno unijeti i otkucati račun, jer previše je birokratije.

Popović je također iznio i problem dodatnih troškova tehničkog pregleda uređaja.

"Za velike trgovačke lance  i centre uvođenje fiskalnih kasa je opravdano, ali za male obrtnike koji nisu ni u sistemu PDV-a smatram da nije bilo potrebe za njihovim uvođenjem", istakao je Bajrić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik