Uskoro besplatan popis nelegalnih objekata

Bez autora
Mar 30 2014

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da je u Srbiji podneto približno 800.000 zahteva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, od čega su 80.000 novi, a 720.000 stari zahtevi. Ilić je najavio da će država uskoro besplatno popisati sve nelegalne objekte, od kojih će biti rušeni samo oni podignuti na područjima zabranjenim za izgradnju. Taj popis će biti obavljen uz finansijsku podršku Svetske banke u iznosu od približno 60 miliona dolara, ukazao je ministar i dodao da vlasnici tih objekata neće morati sami da se prijavljuju, već će službenici katastra popisati objekte. To, kako je objasnio, ipak ne znači da će popisani nelegalni objekti na taj način imati isti status kao i legalni, pri čemu, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u Srbiji ima približno 1,3 miliona objekata koji nisu upisani u katastar.

Uskoro besplatan popis nelegalnih objekataMinistar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da je u Srbiji podneto približno 800.000 zahteva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, od čega su 80.000 novi, a 720.000 stari zahtevi.

Ilić je u izjavi za agenciju Tanjug najavio da će država uskoro besplatno popisati sve nelegalne objekte, od kojih će biti rušeni samo oni podignuti na područjima zabranjenim za izgradnju.

Taj popis će biti obavljen uz finansijsku podršku Svetske banke u iznosu od približno 60 miliona dolara, ukazao je ministar i dodao da vlasnici tih objekata neće morati sami da se prijavljuju, već će službenici katastra popisati objekte.

To, kako je objasnio, ipak ne znači da će popisani nelegalni objekti na taj način imati isti status kao i legalni, pri čemu, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u Srbiji ima približno 1,3 miliona objekata koji nisu upisani u katastar.

Prema njegovim rečima, upisivanje svih objekata u jedinstvenu evidenciju jeste uslov da bismo ušli u zajednički katastar EU, zahvaljujući čemu će Srbija moći da konkuriše za neke projekte.

Jedinstvena evidencija objekata ubrzaće izdavanje građevinskih dozvola i olakšati rad Kancelarije za brze odgovore, naveo je Ilić i napomenuo da će ti podaci biti dostupni i putem interneta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik