Izuzetna poslovna oaza za mala i srednja preduzeća

Bez autora
Apr 02 2014

Općina Žepče je uzor za manje razvijene sredine, koja ima snažan sektor malih i srednjih preduzeća i izvozno orijentirano gospodarstvo. Strani investitori ovdje mogu čuti samo riječi dobrodošlice. Općina se stavila na raspolaganje investitorima, te je stoga u ponudi i poslovna zona Polja, površine 11,2 hektara.Poslovna zona ima dobar cestovni pristup, priključak električne energije, vodu, odvod otpadnih voda, mogućnost odlaganja čvrstog otpada, telekomunikacijsku strukturu i transportnu infrastrukturu unutar zone.

Izuzetna poslovna oaza za mala i srednja preduzećaOpćina Žepče je uzor za manje razvijene sredine, koja ima snažan sektor malih i srednjih preduzeća i izvozno orijentirano gospodarstvo...

Strani investitori ovdje mogu čuti samo riječi dobrodošlice. Općina se stavila na raspolaganje investitorima, te je stoga u ponudi i poslovna zona Polja, površine 11,2 hektara.

Poslovna zona  ima dobar cestovni pristup, priključak električne energije, vodu, odvod otpadnih voda, mogućnost odlaganja čvrstog otpada, telekomunikacijsku strukturu i transportnu infrastrukturu unutar zone.

Ono što je posebno razlikuje od drugih lokalnih sredina, jeste nagli razvoj privatnog poduzetništva. Svuda okolo možete vidjeti nova postrojenja, proizvodne hale i skladišta, te objekte za uslužne djelatnosti.

- Bili smo vrlo fleksibilni, ljudima koji žele ulagati na području općine maksimalno smo izlazili u susret, pojednostavili proceduru i uzimali vrlo male, simbolične općinske naknade - riječi su Mate Zovka, prvog čovjeka općine Žepče.

Najveći podvig i dostignuće jestu: Da je Žepče zdrava i otvorena sredina, te da je vraćeno povjerene među ljude, svima je ravnopravno omogućeno da pokažu svoje znanje i umijeće, pogotovu u gospodarskom razvoju.

Općina Žepče je sredina za život i rad. Danas sa pravom možemo reći da ovdje žive vrijedni ljudi koji žele nešto napraviti.

Općina u službi investitora

Riječi načelnika svakako opravdava i činjenica da upravo ova općina investitorima nudi niže naknade za građevinske dozvole za izgradnju kapaciteta, profesionalnu i stručnu pomoć u svim fazama poslovanja kroz općinske službe i Razvojnu agenciju Žepče (RAŽ), pomoć pri pronalasku lokacija, posredovanje u komunikaciji s institucijama, pristup bazama podataka proizvođača i dobavljača, pomoć (aftercare) nakon investiranja, usluge investitorima po principu "one stop shop" sve na jednom mjestu preko RAŽ-a, te obradu dokumentacije u roku od pet dana.

Žepče je nadavno od strane FDI magazina, specijaliziranog za područje direktnih stranih investicija magazina Financial Times-a zajedno sa Teslićem i Tešnjem svrstano među deset top destinacija za strana ulaganja u ovom dijelu Evrope.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko mišljenja je da će nagrada biti još veća kada strani ulagači budu kucali na vrata, a cilj je kaže zadržati i trenutne investitore.

Snaga lokalne industrije ovoga kraja još jačom čine oko 318 obrta i 256 malih i srednjih poduzeća, te izvozno-orijentirano gospodarstvo s dugom tradicijom u drvnoj, lakoj metalnoj, tekstilnoj industriji i trgovini. Lokalna poduzeća su već prisutna na stranim tržištima kroz različita partnerstva i izvoz, i otvorena su za suradnju sa stranim kompanijama.

Uspješni žepački privrednici

Primjer uspješnih kompanija koje djeluju na području ove općine jeste "Elchy-tex" d.o.o. Žepče registrovano u junu 2007. godine. Preduzeće broji 30 radnika na čijem čelu se nalaze dva inženjera odjevne tehnologije, šef proizvodnje sa 35-godišnjim iskustvom i modelar-tekstilni tehničar sa 25-godišnjim iskustvom na tim poslovima. Svi oni zajedničkim snagama stvaraju raznu radnu odjeću, proizvodeći na sofisticiranom strojnom parku najboljeg svjetskog proizvođača japanske firme "Juki" uz specijalne strojeve drugih proizvođača.

Svoje mjesto u Žepču ima i "Profil-Isolation" d.o.o.  koje je sa svojom dugogodišnjom tradicijom isplivalo u sami vrh domaćeg i regionalnog poslovnog okruženja. Niame, više od 10 godina tradicije, stručna i osposobljena radna snaga, upotreba savremenih riješenja i metodologija omogućili su ovoj kompaniji egzistenciju na uzburkanom tržištu današnjice.

Djelatnosti poduzeća uključuju hladnu i toplu izolaciju cjevovoda i elemenata industrijskih postrojenja, izradu i montažu kanala za klimatizaciju i ventilaciju objekata, izradu i montažu svih opšavnih građevinskih elemenata, izolaciju cijevi parnog grijanja i cijevi tople vode, izolaciju fleksibilnom toplinskom izolacijiom za vanjsku primjenu do temperature od 150 C°.

Njemački partneri

Razvoju privrede žepačkog kraja doprinosi i firma "Tisakomerc" koja se povezala s jakim, prvenstveno njemačkim partnerima. Poslovna filozofija direktora i suvlasnika firme Tisakomerc, jednostavna je: "Treba htjeti i treba znati raditi, te okružiti se ljudima od struke, koji znaju posao, tržište i jezik." Inače, "Tisakomerc" postoji već 13 godina. Uspješna je u drvnoj industriji.

Uspješnim u Žepču treba dodati fimu "Bositex" d.o.o. koja se već dvanaestu godinu bavi proizvodnjom medicinske konfekcije, radne odjeće za medicinske radnike, bolničkih plahti. Ova kompanija cijelokupnu proizvodnju plasira na švedsko tržište.

Neizostavne među uspješnim su i "Titanic" d.o.o. i "Car Trim" BH. Titanic prednjači u oblasti tehnologije zavarivanja i metaloprerade. Uprkos jakoj konkurenciji, posebno na ino-tržištu gdje plasiraju većinu svojih proizvoda bilježe rast i podižu kvalitet. Car Trim BH čija je matična kompanija "Car Trim" GmbH iz Njemačke, je jedna od vodećih svjetskih proizvođača kožnih i tekstilnih enterijera za automobile i avione. Njihov najveći kupac je Volkswagen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik