Neophodna podrška brzorastućim IT firmama

Bez autora
Apr 03 2014

Informaciono komunikacione tehnologije (IKT) nose potencijal da budu jedna od industrija po kojoj će Srbija biti prepoznata u svetu. Firme iz te branše prepoznate su kao brzorastuće jer uz mala ulaganja, izuzimajući obrazovanje kadrova, donose velike prihode.IT kompanije, međutim, suočavaju se sa istim problemima kao i ostatak privrede Srbije, a to su slabi podsticaji države, loša zakonska regulativa, komplikovane birokratske procedure, izjavio je Zdravko Jelušić, potpredsednik Privredne komore Srbije na otvaranju skupa "Startap IKT kompanije u Srbiji".

Neophodna podrška brzorastućim IT firmamaInformaciono komunikacione tehnologije (IKT) nose potencijal da budu jedna od industrija po kojoj će Srbija biti prepoznata u svetu. Firme iz te branše prepoznate su kao brzorastuće jer uz mala ulaganja, izuzimajući obrazovanje kadrova, donose velike prihode.

IT kompanije, međutim, suočavaju se sa istim problemima kao i ostatak privrede Srbije, a to su slabi podsticaji države, loša zakonska regulativa, komplikovane birokratske procedure, izjavio je Zdravko Jelušić, potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) na otvaranju skupa "Startap IKT kompanije u Srbiji".

IKT u Srbiji ostvaruju priliv veći od 200 miliona evra, ta industrija zapošljava bezmalo 6.000 visoko obrazovanih stručnjaka, što je veliko ohrabrenje za državu da počne sa ozbiljnom strategijom unapređenja i podrške toj grani privrede. Prihodi od izvoza IKT bili bi još veći da su rešeni problemi u naplati potraživanja iz inostranstva, objasnio je Jelušić.

Kako je naglasio, PKS je otvorena za sve inicijative i predloge kompanija IKT koje treba da definišu svoje zahteve i prioritete, da ih dostave komori koja će ih predočiti nadležnim ministarstvima i institucijama.

Pomoćnik u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević rekao je da u poslovanju startapova najviše "škripi" u domenu prekograničnog poslovanja, posebno kada su u pitanju finansije i Zakon o deviznom poslovanju. Pored administrativnog okruženja koje treba da se unapredi, Vasiljević je istakao i značaj ljudskih resursa.

Ljudski resursi postaće ograničavajući faktor ako ne budemo imali veći priliv stručnjaka, istakao je Vasiljević i dodao da brz rast dovodi i do veće "potrošnje" stručnjaka zbog čega treba povećati obrazovne kapacitete.

IT preduzetništvo se razvija i iz meseca u mesec se pojavljuju nove firme koje otpočinju svoje poslovanje, a koje predstavljaju klicu budućih, velikih kompanija.

Kako je podsetio, sve najveće svetske IT kompanije krenule su „iz garaže“ i da u toj fazi nije postojao ambijent da se razvijaju, ne bi bilo ni kompanija kao što je Apple, Google i Microsoft gde je sve krenulo od lične inicijative pojedinca ili male grupe ljudi.

U saopštenju PKS se navodi da su predstavnici IKT industrije, koji su učestvovali u diskusiji, izneli su predlog da PKS preko predstavništava u inostranstvu promoviše IT proizvod Srbije, kao i da se napravi jedinstven katalog softverskih proizvoda i rešenja. Takođe, su ukazali i na značaj podrške PKS u predlaganju inicijativa i podsticajnih mera za IKT.

Jelana Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti PKS, objasnila je da je neophodno da se napravi ozbiljna platforma startapova u IKT, da se okupe manje kompanije jer se sada ne zna tačno koliko ih ima u Srbiji i koliko ljudi zapošljavaju.

Preduzetništvo u svim razvijenim zemljama predstavlja značajan privredni segment i pored velikih preduzeća postaje bitan faktor zapošljavanja stručnih kadrova i otvaranja novih radnih mesta. Da bi se u Srbiji brže razvijali novi poslovi i startup preduzeća, neophodno je više od promene politike. Potrebno je široko razumevanje karakteristika novih poslovnih ekosistema i načina funkcionisanja modernih dinamičnih preduzeća, istaknuto je na skupu, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik