Potrošnja u veljači ostala na istoj razini

Bez autora
Apr 06 2014

U Hrvatskoj je u veljači promet u trgovini na malo ostao nepromijenjen u odnosu na isti lanjski mjesec, što se i očekivalo, s obzirom na to da je zbog visoke nezaposlenosti i stagnacije plaća domaća potrošnja i dalje slaba. Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u veljači, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno pao za 0,7 posto, a realno ostao nepromijenjen u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je u skladu s očekivanjima. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali stagnaciju potrošnje u veljači u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom je dvoje očekivalo rast do najviše 0,8 posto, dvoje stagnaciju, a jedan pad od 1,5 posto.

Potrošnja u veljači ostala na istoj raziniU Hrvatskoj je u veljači promet u trgovini na malo ostao nepromijenjen u odnosu na isti lanjski mjesec, što se i očekivalo, s obzirom na to da je zbog visoke nezaposlenosti i stagnacije plaća domaća potrošnja i dalje slaba.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u veljači, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno pao za 0,7 posto, a realno ostao nepromijenjen u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je u skladu s očekivanjima. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali stagnaciju potrošnje u veljači u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom je dvoje očekivalo rast do najviše 0,8 posto, dvoje stagnaciju, a jedan pad od 1,5 posto.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno za desetak dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik