Sertić: Nove mere podsticaj za poslovanje

Bez autora
Apr 06 2014

Sudeći po prvim detaljima programa nove Vlade, težište rada biće na stimulisanju privatnog sektora i omogućavanju boljih uslova poslovanja. Među prvim izazovima je donošenje zakona o radu, stečaju, privatizaciji.Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić rekao je da su zakoni izazvali buru u prethodnom periodu zbog različitih poteza partnera koji su učestvovali u svemu tome. Ono što je važno je da svaki od ovih zakona mora da donese jedan novi kvalitet, ako govorimo o zakonu o radu, on mora da afirmiše rad, da se odvoji rad od nerada.

Sertić: Nove mere podsticaj za poslovanjePredložene mere buduće vlade su ohrabrenje za privrednike i podsticaj za poslovanje u Srbiji, rekao je za RTS predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić. Ukupno povećanje efikasnosti rada je osnova nečega što mora da krasi buduća javna preduzeća i javnu upravu uopšte, istakao je Sertić.

Sudeći po prvim detaljima programa nove Vlade, težište rada biće na stimulisanju privatnog sektora i omogućavanju boljih uslova poslovanja. Među prvim izazovima je donošenje zakona o radu, stečaju, privatizaciji.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić rekao je da su zakoni izazvali buru u prethodnom periodu zbog različitih poteza partnera koji su učestvovali u svemu tome.

Ono što je važno je da svaki od ovih zakona mora da donese jedan novi kvalitet, ako govorimo o zakonu o radu, on mora da afirmiše rad, da se odvoji rad od nerada. Zakon o planiranju i izgradnji mora da omogući jednostavnije upravljanje resursima, jednostavnije dobijanje dozvola, da budemo deo sposobnog administrativnog regulativnog okruženja.

Svi ovi zakoni moraju da donesu novi kvalitet, kaže Sertić.

Govoreći o javnim preduzećima, Sertić je rekao da ona postoje da bi radila javni posao, što je odgovorna stvar, ali mora da se uvede red.

"Javna preduzeća osnovana su od strane države, država treba da njima upravlja najefikasnije i na najbolji mogući način, a to podrazumeva da ne postoje feudi u kome će ne samo politički preko ministarstava ili stranački da budu podeljeni, već vi morate da uvedete mere i principe rada kako to radi zapadna Evropa", rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, ukupno povećanje efikasnosti rada je osnova nečega što mora da krasi buduća javna preduzeća i javnu upravu uopšte.

"Svi smo svesni situacije da ima ogroman broj ljudi koji ne rade ništa ili se ponašaju kao da su zaštićeni nekim posebnim zakonima, koji ne poštuju ni one koji su im pomogli da dođu na ta radna mesta, ponašaju se bahato i neodgovorno", rekao je Sertić.

Prvi čovek Privredne komore Srbije kaže da takva vrsta odnosa mora da se prekine jer to privreda ne može da izdrži.

Sertić je ocenio da će najavljene mere, ukoliko se realizuju doprineti izjednačavanju radnog odnosa zaposlenih u privatnim firmama i javnim preduzećima. 

Privreda je ta koja kreira radna mesta, država živi od taksi, poreza i svih stvari koje se izdvajaju iz dobiti preduzeća i država mora da funkcioniše kao vrsta konkurentske oblasti, ističe Sertić.

Prema njegovim rečima, da bi privrednici poneli svoj deo odgovornosti, država mora da napravi korake kako bi obezbedila da zaista ono što kaže jedanput da će to biti dugoročno. Neophodno je da se postave uslovi poslovanja i ambijent koji će biti podsticajan da oni koji budu želeli da investiraju u Srbiju imaju razloga za to.

"Sve zemlje u regionu imaju podsticajne mere, pa moramo i mi da ih imamo. Na koji način i u kojim uslovima svaka država za sebe određuje. Mi nećemo napraviti jednak sistem za investiranje u velikim gradovima kao što to mora da se radi u slabo razvijenim područjima", rekao je Sertić.

Merama koje je juče pomenuo Aleksandar Vučić ne treba da se raduju neradnici i svi koji pokušavaju da prevare državu, kaže Sertić.

"Mi moramo da afrimišemo sve dobre stvari koje se dešavaju u državi, od političkih promena do rezultata rada u privred. Ja kao predsednik PKS pozdravljam sve mere koje su najavljene jer je to jedini uslov, ne samo da sačuvamo radna mesta, ne samo da kreiramo buduća radna mesta, da oslobodimo mesta privrednicima za rad, nego da sačuvamo našu državu", zaključio je Sertić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik