Otkaz za 171 radnika

Bez autora
Apr 07 2014

Energoinvest - Rasklopna oprema a.d. Istočno Sarajevo od sutra je u stečaju, potvrđeno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.Iz tog resora Vlade RS-a tvrde da su "činili napore" da se konačno pokrene stečajni postupak, što će i biti učinjeno sutra kada će KP „Vodovod i kanalizacija“ a.d. Istočno Sarajevo, kao povjerilac, podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja“. To je jedini način da se pitanje radnika riješi kroz Vladin Program socijalnog zbrinjavanja radnika u postupku stečaja, stoji u saopćenju i napominju da je Vlada RS-a u februaru 2013. godine Sindikalnoj organizaciji RAOP-a dodijelila finansijsku pomoć u iznosu od 240.000 KM. Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva saopćavaju da je za rješenja o otkazima radnika u privrednom društvu „Energoinvest“ – Rasklopna oprema a.d jedini i isključivi krivac vlasnik „Jugotrade“ d.o.o. Beograd.

Otkaz za 171 radnikaEnergoinvest - Rasklopna oprema a.d. Istočno Sarajevo od sutra je u stečaju, potvrđeno je  iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

Iz tog resora Vlade RS-a tvrde da su "činili napore" da se konačno pokrene stečajni postupak, što će i biti učinjeno sutra kada će KP „Vodovod i kanalizacija“ a.d. Istočno Sarajevo, kao povjerilac, podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja“.

"To je jedini način da se pitanje radnika riješi kroz Vladin Program socijalnog zbrinjavanja radnika u postupku stečaja", stoji u saopćenju i napominju da je Vlada RS-a u februaru 2013. godine Sindikalnoj organizaciji RAOP-a dodijelila finansijsku pomoć u iznosu od 240.000 KM.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva saopćavaju da je za rješenja o otkazima radnika u privrednom društvu „Energoinvest“ – Rasklopna oprema a.d jedini i isključivi krivac vlasnik „Jugotrade“ d.o.o. Beograd.

Iznenađeni su, navode, posljednjim potezom vlasnika RAOP-a, tj. preduzeća „Jugotrade“ Beograd, koji je, suprotno Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru, donio rješenja o otkazima za 171 radnika.

Kao što je poznato, „Energoinvest“ – Rasklopna oprema, nekadašnje strateško preduzeće je 2006. godine privatizovano od strane te beogradske firme, kupovinom paketa od 64 posto akcija državnog kapitala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik