Povećanje konkurentnosti proizvoda u prehrambenoj industriji u Vojvodini

Bez autora
Apr 08 2014

U Fondu za podršku investicija u Vojvodini - VIP fondu, održana je konferencija povodom završetka projekta realizovanog uz pomoć Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), koji je imao zadatak povećanje konkurentnosti proizvoda u prehrambenoj industriji u Vojvodini. Pored direktorice VIP fonda Emilije Stanković, koja je izrazila nadu da će se, nakon uspešnog okončanja ovog programa, saradnja nastaviti, na konferenciji su govorili direktor kancelarije za Balkan Japanske agencije za međunarodnu saradnju Abe Tošija (Abe Toshiya), ekspert iz Japana koji je, ispred JICE, u Vojvodini neposredno sprovodio ovaj program Tadaki Tanaka (Tadaaki Tanaka) i direktor proizvodnje kompanije "PatentCo" Ivan Ilić, jedne od pet kompanija koje su bile uključene u projekat.

Povećanje konkurentnosti proizvoda u prehrambenoj industriji u VojvodiniU Fondu za podršku investicija u Vojvodini - VIP fondu, održana je konferencija povodom završetka projekta realizovanog uz pomoć Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), koji je imao zadatak povećanje konkurentnosti proizvoda u prehrambenoj industriji u Vojvodini.

Pored direktorice VIP fonda Emilije Stanković, koja je izrazila nadu da će se, nakon uspešnog okončanja ovog programa, saradnja nastaviti, na konferenciji su govorili direktor kancelarije za Balkan Japanske agencije za međunarodnu saradnju Abe Tošija (Abe Toshiya), ekspert iz Japana koji je, ispred JICE, u Vojvodini neposredno sprovodio ovaj program Tadaki Tanaka (Tadaaki Tanaka) i direktor proizvodnje kompanije "PatentCo" Ivan Ilić, jedne od pet kompanija koje su bile uključene u projekat.

VIP fond je, naime, početkom 2013. godine aplicirao kod Japanske agencije za međunarodnu saradnju pri Vladi Japana, za dobijanje podrške ovom programu. Podrška je podrazumevala dolazak eksperta iz Japana koji je pomogao domaćim kompanijama iz sektora prehrambene industrije u razvoju njihove konkurentnosti. Projekat je odobren i VIP fond je, na osnovu javnog poziva, izabrao pet domaćih preduzeća koja su ispunila uslove. To su "Nektar" i "Fruktus" iz Bačke Palanke, "Mara" iz Sombora, "Neoplanta" iz Novog Sada i "PatentCo" iz Mišićeva.

Od novembra prošle godine, Tadaki Tanaka radio je sa ovim kompanijama na razvoju njihove konkurentnosti, poboljšanju i uvođenju inovacija u radne odnose, smanjenju troškova proizvodnje i poboljšanju njihove strategije izvoza.

Japanska agencija za međunarodnu saradnju zadužena je, inače, za pružanje bilateralne pomoći Vlade Japana za razvoj, obezbeđujući tehničku saradnju, zajmove i bespovratnu pomoć i fokusirana je na tri oblasti od zajedničkog interesa za region zapadnog Balkana: učvršćivanje mira, razvoj privatnog sektora i suočavanje sa ekološkim problemima.

Prema rečima Abe Tošija, u ovom slučaju se radilo o pomoći na razvoju privatnog sektora u Srbiji i primeni japanske "kaizen" metode u radu. Nakon Drugog svetskog rata, u potpuno razrušenom Japanu, u kome je vladalo siromaštvo, japansko društvo je razvilo filozofiju poboljšanja kvaliteta života, tzv. "kaizen", metod koji je kasnije uveden i u procese proizvodnje i upravljanja u mnogim granama japanske privrede i koji je dao polet tim kompanijama, bez velikih investicija. To je razlog zbog kojeg se Vlada Japana odlučila da pošalje eksperta iz agencije JICA, da implementacijom "kaizena" u prehrambenoj industriji Vojvodine unapredi njenu proizvodnju.

Ekspert iz Japana Tadaki Tanaka je proveo šest meseci u odabranim preduzećima i za to vreme za svaku od njih sačinjeni su predlozi za poboljšanje proizvodnje što je i učinjeno. Prema njegovom mišljenju, ove kompanije imaju značajne potencijale da svoje proizvode plasiraju na svetskom tržištu.

Da je program imao za rezultat napredak u firmi potvrdio je i Ivan Ilić iz Mišićeva, čija kompanija se bavi proizvodnjom stočne hrane i adsorbenta mikotoksina. Kompanija "Nektar" uspešno se predstavila na sajmu Fudeks (Foodex), koji je u martu održan u Tokiju. Posetu sajmu organizovala je JICA u okviru svoje podrške Programu povećanja konkurentnosti proizvoda u prehrambenoj industriji Vojvodine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik