EBRD usvojio novu strategiju za Srbiju

Bez autora
Apr 08 2014

Evropska banka za obnovu i razvoj usvojila novu strategiju za Srbiju kojom su postavljeni prioriteti i ciljevi za naredne četiri godine. Kako bi ojačao privatni sektor, EBRD najavljuje da će povećati finansiranje malih i srednjih preduzeća.Strategija za Srbiju za period 2014-2018. fokusirana je na dalje jačanje privatnog sektora povećanjem njegove uloge i konkurentnosti, jačanje finansijskog sektora i razvoj održivih i efikasnih javnih preduzeća, saopštio je evropski kreditor.

EBRD usvojio novu strategiju za SrbijuEvropska banka za obnovu i razvoj usvojila novu strategiju za Srbiju kojom su postavljeni prioriteti i ciljevi za naredne četiri godine. Kako bi ojačao privatni sektor, EBRD najavljuje da će povećati finansiranje malih i srednjih preduzeća.

Strategija za Srbiju za period 2014-2018. fokusirana je na dalje jačanje privatnog sektora povećanjem njegove uloge i konkurentnosti, jačanje finansijskog sektora i razvoj održivih i efikasnih javnih preduzeća, saopštio je evropski kreditor, a prenosi Beta.

Na planu jačanja uloge i konkurentnosti privatnog sektora u Srbiji EBRD će raditi na povećanju finansiranja tog sektora, posebno malih i srednjih preduzeća.

EBRD, kako navodi, namerava da kroz svoje aktivnosti ubrza proces privatizacije a u središtu pažnje ostaće strukturna unapređenja u agrobiznisu.

U cilju poboljšanja stanja na bankarskom sektoru i produbljivanja finansijskog posredovanja EBRD će blisko sarađivati sa vlastima u Srbiji i drugim međunarodnim finansijskim institucijama pružajući dugoročno finansiranje.

Takođe će pomoći rast poverenja doprinoseći dokapitalizaciji Fonda za osiguranje depozita.

EBRD će u cilju održivosti javnih preduzeća nastaviti da radi na modernizaciji sektora energetike i infrastrukture zalažući se za učešće privatnog sektora i unapređenje ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljivu energiju.

Istovremeno će EBRD podržavati srpske vlasti da ubrzaju sprovođenje postojećih projekata.

U svim tim aktivnostima, kako je saopšteno, EBRD će nastojati da uskladi svoj rad sa prioritetima srpske vlade i sarađivaće sa EU i međunarodnim finansijskim institucijama i multilateralnim i bilateralnim donatorima.

EBRD je pozdravio napredak Srbije u procesu približavanja EU kao ključni spoljni faktor za reforme, bolje perspektive rasta i veće poverenje investitora.

Od početka angažmana u Srbiji EBRD je investirao više od 3,5 milijardi evra u 176 projekata. Banka u Srbiji ulaže u finansijski sektor, industriju, trgovinu, agrobiznis, energetiku i infrastrukturu.

EBRD, u vlasništvu 64 zemlje i dve međuvladine institucije, podržava razvoj tržišne ekonomije i demokratije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik