Srbi najbednije plaćeni u regionu

Bez autora
Apr 09 2014

Gledajući tabelu koliko smo plaćeni, nameće se zaključak da se čoveku u Srbiji ne isplati da radi. Gotovo da nema profesije koja u našoj zemlji nije manje plaćena nego u regionu. Da biste postali lekar u Srbiji, morate da završite medicinski fakultet, minimum šest godina školovanja. Isto je i u Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj.Ali, ako se posle školovanja kao lekar zaposlite u Srbiji, imaćete prosečnu platu od 565 evra, dok biste u Sloveniji imali tri puta više, odnosno duplo više u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Srbi najbednije plaćeni u regionuGledajući tabelu koliko smo plaćeni, nameće se zaključak da se čoveku u Srbiji ne isplati da radi. Gotovo da nema profesije koja u našoj zemlji nije manje plaćena nego u regionu.

Da biste postali lekar u Srbiji, morate da završite medicinski fakultet, minimum šest godina školovanja. Isto je i u Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Ali, ako se posle školovanja kao lekar zaposlite u Srbiji, imaćete prosečnu platu od 565 evra, dok biste u Sloveniji imali tri puta više, odnosno duplo više u Mađarskoj i Hrvatskoj. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Dragan Cvetić kaže za “Blic” da su naši lekari manje plaćeni i od svojih kolega u Bosni gde su plate oko 1.000 evra.

- Najplaćeniji lekar u Srbiji zaradi 74.000 dinara mesečno što je opet duplo manje nego u okolnim zemljama. Samo prošle godine 800 lekara zatražilo je dokumentaciju da napusti zemlju, jer znamo da lekari u Nemačkoj zarađuju čak i do 4.000 evra mesečno - kaže Cvetić.

Slično je i sa nekad prestižnim zanimanjem nastavnika u srednjoj školi. Opet morate da završite fakultet, položite državni ispit... i bićete plaćeni manje od 400 evra mesečno. To je i najbolja slika našeg obrazovanja. Predsednik Sindikata obrazovanja Branislav Pavlović sarkastično dodaje da nije sve tako crno jer “prosvetari u Makedoniji i Bugarskoj imaju manje plate nego u Srbiji”.

- Nastavnici u Srbiji imaju manju platu od prosečne, što pokazuje gde je naše obrazovanje. Sve je počelo 2008, otkad plate rastu mnogo manje od inflacije. Prošle godine kada je inflacija bila oko šest odsto, plate su porasle samo za 2,5 odsto - kaže Pavlović.

On dodaje da je stanje malo bolje na državnim fakultetima gde profesori zarađuju između 550 i 850 evra, dok oko 1.000 evra imaju profesori fakulteta na kojima ima veliki broj samofinansirajućih studenata.

Biti sudija u Srbiji, bar što se plate tiče, i nije tako loše, jer je prosečna zarada blizu 1.000 evra. Međutim, i sudijski posao dosta je plaćeniji u svim zemljama regiona.

Istraživanje “Blica” pokazuje i da su oni bez bar visoke škole u Srbiji osuđeni na preživljavanje. Kasirka sa srednjom školom ovde mesečno zaradi oko 175 evra, a njena koleginica u ljubanskom “Merkatoru” čak 410 evra.

- Građevinska operativa je u kolapsu i naši ljudi odlaze da rade po inostranstvu. U Rusiji običan građevinac za mesec dana može da zaradi do 2.000 evra - kaže građevinski stručnjak Goran Rodić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik