Rok za zamenu finansijskih izveštaja za 2013. do 17. aprila

Bez autora
Apr 10 2014

Agencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je danas da poslednji rok za zamenu redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2013. godinu ističe 17. aprila.U saopštenju se navodi da sva privredna društva i zadruge, ustanove koje obavljaju delatnost radi sticanja dobiti, ogranci stranih pravnih lica sa sedištem u inostranstvu koji obavljaju privrednu delatnost na području Srbije, kao i sva druga pravna lica i preduzetnici koji vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva treba da do pomenutog datuma podnesu zahtev za zamenu.

Rok za zamenu finansijskih izveštaja za 2013. do 17. aprilaAgencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je danas da poslednji rok za zamenu redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2013. godinu ističe 17. aprila.

U saopštenju se navodi da sva privredna društva i zadruge, ustanove koje obavljaju delatnost radi sticanja dobiti, ogranci stranih pravnih lica sa sedištem u inostranstvu koji obavljaju privrednu delatnost na području Srbije, kao i sva druga pravna lica i preduzetnici koji vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva treba da do pomenutog datuma podnesu zahtev za zamenu.

Registar finansijskih izveštaja neće prihvatati zamene redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za navedene obveznike dostavljene posle 17. aprila, odnosno dalja korekcija podataka u izveštajima biće moguća samo na osnovu izveštaja revizora (za obveznike revizije) ili po nalogu nadležnog državnog organa.

Posle okončanja preliminarne zbirne obrade redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za navedene obveznike, Registar će objaviti individualne podatke iz ispravnih izveštaja na svojoj internet strani.

Zaključno sa 8. aprilom, od ukupno primljenih 153.500 finansijskih izveštaja, u postupak obrade uključeno je 152.300, a potvrde o prijemu ispravnih finansijskih izveštaja poslate su za 138.400 obveznika.

Za 13.900 obveznika poslata su obaveštenja o nedostacima u tim izveštajima koja su objavljena i na internet stranici APR, gde upitom po matičnom broju obveznici mogu pratiti tok prijema i obrade tih izveštaja.

Najveći broj, odnosno 89 odsto finansijskih izveštaja, sastavljeno je i dostavljeno putem aplikacije APR-a u elektronskoj formi, a svega 11 odsto u pisanoj formi, što je za četiri odsto više u odnosu na finansijske izveštaje za 2012. godinu, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik