Šveđani skraćuju radno vreme na šest sati

Bez autora
Apr 10 2014

Lokalna vlast u švedskom gradu Göteborgu predstavile su zanimljiv predlog, šestosatni radni dan, koji bi trebao uticati na smanjenje bolovanja, srećnije osoblje i veću produktivnost.Predstavnici vlasti u Göeborgu takođe će učestvovati – jedan deo zaposlenih će raditi šest sati, drugi sedam, a na kraju će se uporediti rezultati i doći do odgovora na pitanje da li je skraćeno radno vreme povećalo produktivnost. Stotine radnika u Švedskoj ovu su odluku prihvatile sa zadovoljstvom.

Šveđani skraćuju radno vreme na šest satiLokalna vlast u švedskom gradu Göteborgu predstavile su zanimljiv predlog, šestosatni radni dan, koji bi trebao uticati na smanjenje bolovanja, srećnije osoblje i veću produktivnost.

Predstavnici vlasti u Göeborgu takođe će učestvovati – jedan deo zaposlenih će raditi šest sati, drugi sedam, a na kraju će se uporediti rezultati i doći do odgovora na pitanje da li je skraćeno radno vreme povećalo produktivnost.

Stotine radnika u Švedskoj ovu su odluku prihvatile sa zadovoljstvom. Vlasti u Göteborgu nadaju se da će na ovaj način državi uštedeti novac, ljudi će biti srećniji i manje će ići na bolovanje.

Jedna fabrika automobila već je uvela šestosatni radni dan, a prvi rezultati čine se obećavajući.

U drugim sektorima poput socijalnih službi nije problem u produktivnosti zaposlenih, već u činjenici da rade preduge smene.

Opozicija je vladajuće u gradu optužila da se radi o jeftinom političkom triku kako bi pobedili na predstojećim izborima. Inače, Šveđani su već imali takvih iskustava, a odbornici Kirune tako su radili 16 godina, međutim takva politika rada ukinuta je nakon što je ustanovljeno da nema uticaja na zdravlje. prenosi Biznis.ba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik