Standard & Poor’s potvrdio kreditni rejting Srbije

Bez autora
Apr 13 2014

Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Standard & Poor’s potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou "BB–", s negativnim izgledima. Istovremeno, potvrđen je kreditni rejting Srbije za kratkoročni dug na nivou "B".Ishod parlamentarnih izbora 16. marta stvorio je povoljnije političko okruženje za započinjanje dugo odlagane fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, navedeno je u obrazloženju. Prema njihovom viđenju, mere će u kratkom roku biti okrenute sprečavanju daljeg pogoršavanja stanja u javnim finansijama. Sve su to razlozi da dosadašnji kreditni rejting bude potvrđen.

Standard & Poor’s potvrdio kreditni rejting SrbijeAgencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Standard & Poor’s potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou "BB–", s negativnim izgledima. Istovremeno, potvrđen je kreditni rejting Srbije za kratkoročni dug na nivou "B".

Ishod parlamentarnih izbora 16. marta stvorio je povoljnije političko okruženje za započinjanje dugo odlagane fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, navedeno je u obrazloženju. Prema njihovom viđenju, mere će u kratkom roku biti okrenute sprečavanju daljeg pogoršavanja stanja u javnim finansijama. Sve su to razlozi da dosadašnji kreditni rejting bude potvrđen.

Ipak, iako su izgledi negativni, rejting bi mogao da se stabilizuje na postojećem nivou ukoliko reforme koje bi Vlada trebalo uskoro da usvoji konsoliduju javne finansije na dugi rok, što bi vodilo povoljnijim perspektivama ekonomskog rasta i održivoj spoljnoj poziciji zemlje u srednjem roku.

Kako je navedeno, na rejting su uticali rizici koji dolaze od visokog fiskalnog i spoljnog deficita, umeren BDP po glavi stanovnika i ograničena fleksibilnost monetarne politike zbog visoke evroizacije ekonomije. Rejting je podržan dugoročnim potencijalom Srbije za ekonomski rast. Agencija veruje da će Vlada taj potencijal osloboditi samo reformama tržišta rada, poslovnog okruženja i javne administracije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik