Devizne rezerve NBS 10,42 milijarde evra

Bez autora
Apr 13 2014

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju marta iznosile 10,42 milijarde evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 335 odsto i pokrivenost od sedam meseci uvoza robe i usluga.Veći devizni priliv u toku marta ostvaren je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 116,9 miliona evra.

Devizne rezerve NBS 10,42 milijardi evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju marta iznosile 10,42 milijarde evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 335 odsto i pokrivenost od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Veći devizni priliv u toku marta ostvaren je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 116,9 miliona evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 141,8 miliona evra, isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 101,4 miliona evra, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 70,1 milion evra i otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 64,5 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, iznosile su na kraju marta 7,04 milijardi evra.

Martovski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 443,9 miliona evra i bio je za 32,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvom tromesečju ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,42 milijarde evra, saopšteno je iz NBS.

U martu je dinar nominalno aprecirao prema evru za 0,5 odsto, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala prodajom 210 miliona evra i kupovinom 20 miliona evra kako bi smanjila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik