Klijentima u 2013. isplatili 15,8 miliona KM odštete

Bez autora
Apr 14 2014

Za "UNIQA osiguranje" 2013. godina je bila veoma uspješna. S ukupnom premijom od 48,2 miliona KM, tržišnim učešćem od 12,5 posto na nivou Federacije BiH i 9,1 posto na ukupnom tržištu BiH, poboljšali smo našu tržišnu poziciju i godinu završili kao druga najveća osiguravajuća kuća na tržištu BiH, kaže Senada Olević, direktorica ove osiguravajuće kuće. U odnosu na 2012. godinu, ostvarili smo rast premije od 6,5 miliona KM, odnosno 15,5 posto, što je i najveći apsolutni rast na tržištu. Na tržištu RS sa 7,8 miliona KM ostvarujemo najbolji rezultat od društava registriranih u FBiH koja posluju i na tržištu RS. Klijentima smo u protekloj godini isplatili odštete u visini od 15,8 miliona KM, ističe Olević.

Klijentima u 2013. isplatili 15,8 miliona KM odšteteZa "UNIQA osiguranje" 2013. godina je bila veoma uspješna. S ukupnom premijom od 48,2 miliona KM, tržišnim učešćem od 12,5 posto na nivou Federacije BiH i 9,1 posto na ukupnom tržištu BiH, poboljšali smo našu tržišnu poziciju i godinu završili kao druga najveća osiguravajuća kuća na tržištu BiH, kaže za "Dnevni avaz" Senada Olević, direktorica ove osiguravajuće kuće.

Najbolji rezultat

- U odnosu na 2012. godinu, ostvarili smo rast premije od 6,5 miliona KM, odnosno 15,5 posto, što je i najveći apsolutni rast na tržištu. Na tržištu RS sa 7,8 miliona KM ostvarujemo najbolji rezultat od društava registriranih u FBiH koja posluju i na tržištu RS. Klijentima smo u protekloj godini isplatili odštete u visini od 15,8 miliona KM - ističe Olević.

Kako biste ocijenili odnose na tržištu osiguranja u BiH?

- Nažalost, već godinama se ponavljaju iste ocjene, odnosno karakteristike tržišta osiguranja BiH. S obimom premije od 527 miliona KM govorimo o nerazvijenom tržištu, koje karakterizira prevelik broj osiguravajućih kuća, što dovodi do nelojalne konkurencije i nepoštene borbe za klijenta. Ipak, ohrabruje činjenica da je i u uvjetima ekonomske krize tržište osiguranja pokazalo određeni otpor, u smislu da nije dolazilo do njegovog pada.

UNIQA je krajem 2013. kreirala poseban program za svoje klijente?
 
- Naime, 380.000 UNIQA osiguranika u našoj zemlji je odlična baza za stvaranje lojalnih klijenta, što je rezultiralo nastankom "UNIQA Loyalty kluba". Klijenti koji su članovi "Loyalty kluba", što postaju ako imaju dvije UNIQA polise osiguranja, prilikom zaključenja nove polise životnog osiguranja, ostvaruju pravo na besplatan preventivni pregled u jednoj od 11 privatnih zdravstvenih poliklinika iz UNIQA mreže. Klijenti koji zaključe nove polise osiguranja motornih vozila, imaju mogućnost korištenja "Pomoći na cesti" u 41 državi u Evropi, a tu su i popusti i pokloni.

Potrebe i zahtjevi

Planovi za 2014?

- Kako smo 2014. godinu počeli kao druga najveća osiguravajuća kuća na tržištu, planiramo ovu poziciju zadržati do kraja godine i povećati naš tržišni udio. Želimo zadržati poziciju lidera u inovacijama u osiguranju i sa širokom paletom proizvoda osiguranja odgovoriti na potrebe i zahtjeve klijenata. I ove godine predstavljamo neke nove proizvode, ali radimo i na poboljšavanju postojećih proizvoda i usluga.

Stabilan rast i razvoj

- Isplate osiguranih suma, uvećanih za ostvarenu dobit, iznosile su u 2013. godini 6 miliona KM. I, na kraju, i po izmirenju svih zakonskih obaveza, ostvarena dobit "UNIQA osiguranja" iznosi 817.000 prije poreza, što, uz ostale finansijske pokazatelje rasta društva, svjedoči o nastavku stabilnog i uspješnog rasta i razvoja UNIQA BiH i u prošloj godini - ističe Olević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik