Telekom Slovenije ove godine očekuje rast neto dobiti od 20%

Bez autora
Apr 14 2014

U petak je naš poseban gost na tradicionalnom događaju Investors' Day @ Intercapital bio vodeći telekomunikacijski operater u Sloveniji – Telekom Slovenije, kojeg je predstavljao član Uprave i direktorica odjela financija. Prezentacija je započela kratkim predstavljanjem kompanija unutar Grupe i pregledom financijskih rezultata u prethodnoj godini. Nakon toga su predstavljeni okvirni planovi budućeg poslovanja s posebnim naglaskom na očekivanu skoru privatizaciju. Rečeno je kako su poslovni rezultati bili pod pritiskom ekonomske krize u Sloveniji i tržištima SEE gdje je Grupa prisutna. Iako su poslovni prihodi zabilježili neznatno višu vrijednost u odnosu na 2012., a neto dobit je porasla za 17%, EBITDA je pala za 1% i to isključivo zbog slabijih rezultata Telekoma Slovenije, dok su ostale članice Grupe ostvarile porast EBITDA. Jedan od uzroka pada pokazatelja je pad prosječnog prihoda po korisniku, osobito u usluzi fiksne telefonije.

Telekom Slovenije ove godine očekuje rast neto dobiti od 20%U petak je naš poseban gost na tradicionalnom događaju Investors' Day @ Intercapital bio vodeći telekomunikacijski operater u Sloveniji – Telekom Slovenije, kojeg je predstavljao član Uprave i direktorica odjela financija.

Prezentacija je započela kratkim predstavljanjem kompanija unutar Grupe i pregledom financijskih rezultata u prethodnoj godini. Nakon toga su predstavljeni okvirni planovi budućeg poslovanja s posebnim naglaskom na očekivanu skoru privatizaciju.

Rečeno je kako su poslovni rezultati bili pod pritiskom ekonomske krize u Sloveniji i tržištima SEE gdje je Grupa prisutna. Iako su poslovni prihodi zabilježili neznatno višu vrijednost u odnosu na 2012., a neto dobit je porasla za 17%, EBITDA je pala za 1% i to isključivo zbog slabijih rezultata Telekoma Slovenije, dok su ostale članice Grupe ostvarile porast EBITDA. Jedan od uzroka pada pokazatelja je pad prosječnog prihoda po korisniku, osobito u usluzi fiksne telefonije.

Naglašeno je kako je jedan od trenutno bitnijih problema prevelik broj zaposlenih, odnosno niska produktivnost po zaposlenome. U skladu s tim se provodi restrukturiranje koje se uvelike odnosi na smanjivanje broja radnika te Grupa na kraju 2013. bilježi 3% manje zaposlenih nego u godini ranije.

Izneseni su i neki ciljevi koje Grupa planira ostvariti u budućnosti. U 2014. se očekuje porast neto dobiti do 20% uz nastavak restrukturiranja pri čemu bi broj zaposlenih trebao biti dodatno smanjen za 5,5% te ostvareno do 137m EUR kapitalnih ulaganja. U ovoj godini slovenska Vlada planira prodati 72,75% dionica Telekoma Slovenije. Poziv za iskazivanje javnog interesa je objavljen 2. travnja, dok se odgovori primaju do 27. travnja nakon čega slijedi odabir najboljeg ponuđača i daljnji koraci privatizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik