Mala preduzeća heroji srpske privrede

Bez autora
Apr 15 2014

Uz pomoć malih i srednjih preduzeća drastično bi se mogla smanjiti nezaposlenost u Srbiji. Novoosnovana Komora malih i srednjih preduzeća zalaže se za što hitnije usvajanje reformskih zakona, ukidanje parafiskalnih nameta i istrajnu borbu sa sivom ekonomijom.Mali privrednici bi mogli da budu heroji našeg doba, oni koji će pokrenuti zapošljavanje. Ako bi svako preduzeće uposlilo jednog radnika, to bi značilo 300.000 nezaposlenih manje. U uslovima kada je 150.000 firmi povremeno ili trajno u blokadi, novoj vladi je potreban veliki oprez, smatraju stručnjaci.

Mala preduzeća heroji srpske privredeUz pomoć malih i srednjih preduzeća drastično bi se mogla smanjiti nezaposlenost u Srbiji. Novoosnovana Komora malih i srednjih preduzeća zalaže se za što hitnije usvajanje reformskih zakona, ukidanje parafiskalnih nameta i istrajnu borbu sa sivom ekonomijom.

Mali privrednici bi mogli da budu heroji našeg doba, oni koji će pokrenuti zapošljavanje. Ako bi svako preduzeće uposlilo jednog radnika, to bi značilo 300.000 nezaposlenih manje. U uslovima kada je 150.000 firmi povremeno ili trajno u blokadi, novoj vladi je potreban veliki oprez, smatraju stručnjaci.

"Ja se bojim da će ovo veliko zlo, u kojem se našla naša privreda, navesti vlast da postavi ciljeve koji su znatno veći od onoga što se u ograničenom vremenskom periodu može ostvariti", rekao je ekonomista Ljubomir Madžar.

Najpre, treba odlučiti kakav koncept društva želimo.

"Mislim da ne možemo tražiti liberalnu državu u poreskoj sferi a socijalnu u drugoj sferi, mislim da to nije moguće", kaže ekonomista Miodrag Zec.

Praksa koju smo imali poslednjih četvrt veka iznedrila je svojevrsni vid kapitalizma, s kojim bi nova vlast morala da prekine.

"Politički kapitalizam je sistem u kome vaš uspeh ne zavisi od sposobnosti da se snađete, nego vaših veza sa vlastima, sa onima koji su vodeći i najmoćniji političari", kaže sociolog Jovo Bakić.

Zapošljavanje je opravdano samo kad je potrebno, bez obzira na olakšice. Zato je važno stvoriti dobar privredni ambijent, kažu preduzetnici. Najavom prelaska radnika iz javnog u privatni sektor nisu obradovani.

"Ja ne mogu da verujem jer znam da je u javnom sektoru efektivno radno vreme dva i po sata, a kod nas pet i po. Valjda će se to ujednačiti, pa će ti koji ne rade i nas malo prikočiti, kao da nismo dovoljno prikočeni", kaže predsednik Komore malih i srednjih preduzeća Milan Knežević.

I blago poresko rasterećenje dovoljno je i privrednicima i državi, ako ga prati istrajna borba protiv sive ekonomije. U Komori malih i srednjih preduzeća tvrde da je čak polovina privrednih tokova u sivom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik