Srbija značajan proizvođač hrane

Bez autora
Apr 15 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je plan Vlade da 2015. godine devizni priliv od izvoza hrane iz Srbije iznosi šest milijardi dolara, a 2020. godine deset milijardi dolara. Ljajić je na otvaranju međunarodnog sajma hrane i pića „Foodrex culinaria“ na Beogradskom sajmu poručio da je neophodno da naša zemlja u proizvodnji hrane iskoristi sve kapacitete koje ima, a koji se trenutno, nažalost, ne koriste u potpunosti. On je precizirao da uljare u Srbiji trenutno koriste 50 odsto svojih kapaciteta, šećerane 25 odsto, konditorska industrija 40 odsto, dok je iskorišćenost kapaciteta u industriji mesa 30 odsto, a u industriji stočne hrane 34 odsto. Potpredsednik Vlade je naveo da je i Agencija za hranu pri Ujedinjenim nacijama prepoznala Srbiju kao značajnog proizvođača hrane, uz podsećanje na to da je naša zemlja druga u svetu po proizvodnji šljiva.

Srbija značajan proizvođač hranePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je plan Vlade da 2015. godine devizni priliv od izvoza hrane iz Srbije iznosi šest milijardi dolara, a 2020. godine deset milijardi dolara.

Ljajić je na otvaranju međunarodnog sajma hrane i pića „Foodrex culinaria“ na Beogradskom sajmu poručio da je neophodno da naša zemlja u proizvodnji hrane iskoristi sve kapacitete koje ima, a koji se trenutno, nažalost, ne koriste u potpunosti.

On je precizirao da uljare u Srbiji trenutno koriste 50 odsto svojih kapaciteta, šećerane 25 odsto, konditorska industrija 40 odsto, dok je iskorišćenost kapaciteta u industriji mesa 30 odsto, a u industriji stočne hrane 34 odsto.

Potpredsednik Vlade je naveo da je i Agencija za hranu pri Ujedinjenim nacijama prepoznala Srbiju kao značajnog proizvođača hrane, uz podsećanje na to da je naša zemlja druga u svetu po proizvodnji šljiva.

Takođe, kako je precizirao, Srbija je u svetu treći proizvođač maline i brašna od žitarica, četvrti proizvođač guščije paštete, peta po uzgajanju deteline, šesta po proizvodnji pileće džigerice, sedma po proizvodnji višnje i repe, a deveta po proizvodnji dunje.

Ljajić je podsetio na to da poljoprivreda i prehrambena industrija Srbije učestvuju sa 17 odsto u bruto društvenom proizvodu zemlje, kao i da se devet godina zaredom beleži suficit u razmeni sa svetom.

Održavanje međunarodnog sajma hrane i pića u Beogradu, na kojem se predstavlja više od 70 izlagača iz 15 zemalja, idealna je prilika za to da se Srbija prepozna kao važan proizvođač hrane, zaključio je Ljajić.

Na toj manifestaciji, koja se organizuje po treći put, predstavljaju se najveći i najpoznatiji proizvođači i distributeri hrane i pića, kao i predstavnici trgovinskih lanaca iz 15 zemalja sveta, odnosno iz Evrope, zemalja bivšeg SSSR-a, Bliskog istoka i Afrike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik