Zdravstvenim ustanovama 12,6 miliona dinara za akreditaciju

Bez autora
Apr 15 2014

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović uručila je danas predstavnicima 33 ustanove primarne zdravstvene zaštite ugovore o dodeli finansijskih sredstava za sprovođenje postupka akreditacije.Đukić-Dejanović je ukazala na to da su ove ustanove, uglavnom domovi zdravlja i zavodi za javno zdravlje, dobili ukupno približno 12,6 miliona dinara. Ona je ponovila da sertifikacija zdravstvenih ustanova obezbeđuje neuporedivo veći stepen sigurnosti stručnog rada i bolji kvalitet pruženih zdravstvenih usluga za svakog pacijenta.

Zdravstvenim ustanovama 12,6 miliona dinara za akreditacijuMinistar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović uručila je danas predstavnicima 33 ustanove primarne zdravstvene zaštite ugovore o dodeli finansijskih sredstava za sprovođenje postupka akreditacije.

Đukić-Dejanović je ukazala na to da su ove ustanove, uglavnom domovi zdravlja i zavodi za javno zdravlje, dobili ukupno približno 12,6 miliona dinara.

Ona je ponovila da sertifikacija zdravstvenih ustanova obezbeđuje neuporedivo veći stepen sigurnosti stručnog rada i bolji kvalitet pruženih zdravstvenih usluga za svakog pacijenta.

Prema njenim rečima, do sada su se u postupke akreditacije od 158 postojećih uključila 82 doma zdravlja, pri čemu u taj proces sada ulaze još 33 zdravstvene ustanove.

Akreditacija zdravstvenih ustanova nije obavezna, navela je ona i napomenula da će sertifikacija jednog dana verovatno biti uslov za ugovaranje sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

Đukić-Dejanović je objasnila da je pitanje da li će zdravstvena ustanova koja ne bude akreditovana moći da bude konkurentna i samoodrživa, kao i da li će pružati sigurnost građanima.

Ide se ka tome, kako je navela, da se akredituju sve zdravstvene ustanove, a taj proces je sada na pola puta.

Prema njenim rečima, od 82 doma zdravlja koji su ranije ušli u postupak akreditacije, samo tri nisu dobila akreditaciju, sedam je dobilo akreditaciju na sedam godina, devet na godinu dana, a najveći broj na tri godine.

Sredstva koja su zdravstvene ustanove dobile za ulazak u postupak akreditacije obezbeđena su kroz projekat Ministarstva zdravlja "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou – DILS", koji se finansira iz kredita Svetske banke.

Sredstva su bespovratna, i dodeljuju se u iznosu od 33, 50, 70 ili 90 odsto ukupne cene postupka akreditacije, u zavisnosti od stepena razvijenosti opštine na kojoj se zdravstvena ustanova nalazi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik