Slovenija sve manje zanima Nemce

Bez autora
Apr 15 2014

Popularnost Slovenije kao investicione destinacije za nemačke firme je u padu, pokazala je anketa koju je sprovela Slovenačko-nemačka trgovinska komora. Komora navodi da je Slovenija sa drugog mesta pala na osmo na listi 22 investicione destinacije. Anketa sprovedena u nemačkim kompanijama koje posluju u Sloveniji pokazuje da se ta zemlja, koja je u 2012. zauzimala drugo mesto na listi, iz Nemačke, u 2013. našla iza Nemačke, Estonije, Kine, Rusije, Slovačke, Češke i Poljske. Pad na listi objašnjava se nepovoljnim poreskim propisima, neefikasnom borbom protiv korupcije i kašnjenjem u plaćanjima, navode zvaničnici komore, dodajući, ipak, da Slovenija ima i neke prednosti, pre svega razvijenu infrastrukturu, dobre lokalne dobavljače i obrazovanu radnu snagu.

Slovenija sve manje zanima NemcePopularnost Slovenije kao investicione destinacije za nemačke firme je u padu, pokazala je anketa koju je sprovela Slovenačko-nemačka trgovinska komora.

Komora navodi da je Slovenija sa drugog mesta pala na osmo na listi 22 investicione destinacije.

Anketa sprovedena u nemačkim kompanijama koje posluju u Sloveniji pokazuje da se ta zemlja, koja je u 2012. zauzimala drugo mesto na listi, iz Nemačke, u 2013. našla iza Nemačke, Estonije, Kine, Rusije, Slovačke, Češke i Poljske, prenosi agencija STA.

Pad na listi objašnjava se nepovoljnim poreskim propisima, neefikasnom borbom protiv korupcije i kašnjenjem u plaćanjima, navode zvaničnici komore, dodajući, ipak, da Slovenija ima i neke prednosti, pre svega razvijenu infrastrukturu, dobre lokalne dobavljače i obrazovanu radnu snagu.

"Slovenija se i dalje visoko kotira među 16 zemalja centralne i istočne Evrope, budući da je u tom regionu među pet vodećih investicionih destinacija", navodi predsednica komore Gertrud Rancen.

Kompanije sa nemačkim kapitalom u Sloveniji godišnje ostvaruju prihode od sedam milijardi evra i zapošljavaju više od 46.000 radnika, mahom u prerađivačkoj industriji, pokazuju podaci komore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik