Ministarstvo finansija: Emisija zapisa najpovoljnije kratkoročno zaduživanje

Bez autora
Apr 15 2014

Crna Gora se za tri i po mjeseca ove godine kroz prodaju državnih zapisa kod domaćih banaka zadužila 97,9 miliona eura po prosječnoj godišnjoj kamati od 1,33% i 1,85% na godišnjem nivou. To je mnogo povoljnije nego emisijom euroobveznica gdje je kamata u 2013. godini iznosila 5,95% + tromjesečni euribor, ali se zaduživanje iz državnih zapisa ne može upoređivati sa zaduživanjem putem euroobveznica, jer one nijesu instrument za kratkoročno zaduživanje, kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija. U ovoj godini smo na aukcijama prodali ukupno 97,9 miliona eura državnih zapisa, od čega se na reprogram duga odnosi 62,5 miliona, a 35,4 miliona eura na zaduženje u tekućoj godini, navodi se u odgovoru Ministarstva finansija. Iz ovog Vladinog resora su objasnili da je to urađeno u skladu sa članom 17 Zakona o budžetu kojim je predviđeno da se emisija kratkoročnih hartija od vrijednosti može koristiti u cilju obezbjeđivanja likvidnosti, najduže šest mjeseci, nezavisno od godišnjeg porasta duga utvrđenog zakonom o budžetu države.

Ministarstvo finansija: Emisija zapisa najpovoljnije kratkoročno zaduživanjeCrna Gora se za tri i po mjeseca ove godine kroz prodaju državnih zapisa kod domaćih banaka zadužila 97,9 miliona eura po prosječnoj godišnjoj kamati od 1,33% i 1,85% na godišnjem nivou.

To je mnogo povoljnije nego emisijom euroobveznica gdje je kamata u 2013. godini iznosila 5,95% + tromjesečni euribor, ali se zaduživanje iz državnih zapisa ne može upoređivati sa zaduživanjem putem euroobveznica, jer one nijesu instrument za kratkoročno zaduživanje – kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

- U ovoj godini smo na aukcijama prodali ukupno 97,9 miliona eura državnih zapisa, od čega se na reprogram duga odnosi 62,5 miliona, a 35,4 miliona eura na zaduženje u tekućoj godini – navodi se u odgovoru Ministarstva finansija.

Najduže pola godine

Iz ovog Vladinog resora su objasnili da je to urađeno u skladu sa članom 17 Zakona o budžetu kojim je predviđeno da se emisija kratkoročnih hartija od vrijednosti može koristiti u cilju obezbjeđivanja likvidnosti, najduže šest mjeseci, nezavisno od godišnjeg porasta duga utvrđenog zakonom o budžetu države.

U Ministarstvu finansija ocjenjuju da je emisija državnih zapisa najpovoljnije kratkoročno zaduživanje.

- Tačno je da se zaduživanje putem državnih zapisa koristi za obezbjeđivanje tekuće likvidnosti u skladu sa članom 17 Zakona o budžetu, kao i da je ovo najpovoljniji oblik zaduživanja kada je u pitanju kratkoročno zaduživanje, uzimajući u obzir činjenicu da se prosječne kamate u 2014. godini kreću između 1,33% i 1,85% na godišnjem nivou – ističu u ovom resoru.

Neuporedivo

 Zaduživanje iz državnih zapisa ne može se, napominju u Ministarstvu finansija, upoređivati sa zaduživanjem putem euroobveznica, obzirom da one ne predstavljaju instrument za kratkoročno zaduživanje.

- Prema dosadašnjoj praksi, kod međunarodnih finansijskih institucija obezbjeđuju se sredstva na rokove duže od godinu dana i uglavnom se koriste za finansiranje kapitalnih projekata i deficita budžeta, te nije praksa da se koriste za održavanje likvidnosti budžeta – objasnili su iz ovog resora.

Poređenja radi, kamate na zapise tokom 2014. godine kreću se u prosjeku između 1,33% i 1,85% na godišnjem nivou, dok je kamata na euroobveznice u 2010. godini bila 7,8% fiksno godišnje, u 2011. 7,25% fiksno godišnje. U 2013. godini kamata je iznosila 5,95% + tromjesečni euribor.

U Ministarstvu finansija kažu da ne mogu precizno reci koliko će još biti emisija zapisa do kraja godine.

- U ovom trenutku ne raspolažemo preciznim podatkom koliko će emisija zapisa biti do kraja godine, jer potrebu za kratkoročnim zaduživanjem određuje više faktora (u prvom redu trend naplate izvornih prihoda, kao i nepredviđeni, odnosno vanredni izdaci, kao npr. sudska rješenja) koje je teško predvidjeti – objasnili su iz Ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik