Kineske investicije u srpsko rudarstvo

Bez autora
Apr 16 2014

Privredna komora Beograda ugostila je predstavnike Shandong rudarsko-geološkog Biroa Instituta za rudarstvo i geološka ispitivanja i grupu investitora zainteresovanih za investiranje u srpske rudnike bakra, olova, cinka, zlata, i dr. Kineski investitori su nakon trogodišnjeg istraživanja tržišta 2013. godine u Beogradu registrovali BETEC Resources kompaniju, koja predstavlja zajedničku investiciju kineskih državnih kompanija i privatnih investitora. Inženjeri koji rade u BETEC kompaniji imaju preko trideset godina iskustva u rada na kineskom tržištu kao i širom sveta, posebno na teritoriji Mjanmara, u Afrci i Maleziji. Na inicijativu kompanije BETEC, krajem prošle godine potpisan je protokol o saradnji između Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije i NR Kine, čime je stvorena odlična platforma za dalju saradnju u oblasti rudarsko-geoloških istraživanja i investiranja u dalju eksploataciju rudnika.

Kineske investicije u srpsko rudarstvoPrivredna komora Beograda ugostila je predstavnike Shandong rudarsko-geološkog Biroa Instituta za rudarstvo i geološka ispitivanja i grupu investitora zainteresovanih za investiranje u srpske rudnike bakra, olova, cinka, zlata, i dr.

Kineski investitori su nakon trogodišnjeg istraživanja tržišta 2013. godine u Beogradu registrovali BETEC Resources kompaniju, koja predstavlja zajedničku investiciju kineskih državnih kompanija i privatnih investitora. Inženjeri koji rade u BETEC kompaniji imaju preko trideset godina iskustva u rada na kineskom tržištu kao i širom sveta, posebno na teritoriji Mjanmara, u Afrci i Maleziji. Na inicijativu kompanije BETEC, krajem prošle godine potpisan je protokol o saradnji između Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije i NR Kine, čime je stvorena odlična platforma za dalju saradnju u oblasti rudarsko-geoloških istraživanja i investiranja u dalju eksploataciju rudnika.

Gospodin Luo Zhuangwei, predsednik BETEC Resources doo, predstavio je kompaniju i istakao da je to najaktivnija kompanija iz ove oblasti u regionu. Zainteresovani su za saradnju sa domaćim partnerima, istraživanje rudnika, kao i za dalje investicije u domenu eksploatacije rudnog bogatstva u ovom regionu. Sedište kancelarije se nalazi u Beogradu, gde kompanija pored kineskih zapošljava i određeni broj domaćih stručnjaka, u skladu s politikom integrisanja u domaće tržište. Osnovne delatnosti kompanije su istraživanje, eksploatacija, razvoj novih tehnologija i trgovina. Zainteresovani su za istraživanje i investiranje u rudnike bakra, gvožđa, olova i cinka, zlata, litijuma, itd.

Predstavnici BETEC kompanije su izrazili svoje zadovoljstvo zbog posete Privrednoj komori Beograda. Dogovorena je dalja saradnja i razmatrana inicijativa za proširenje mreže kontakta i realizaciju dugoročne saradnje na obostranu korist.

Nakon detaljnog upoznavanja sa aktivnostima Privredne komore Beograda zaključeno je da je zajednička saradnja na investicionim projektima od izuzetnog značaja za pokretanje ekonomskog razvoja zemlje. Iako NR Kina i Srbija imaju tradicionalno dobre prijateljske i političke odnose, postoji ogroman potencijal i prostor za dalji razvoj ekonomskih odnosa i privrednu saradnju.

Po završetku sastanka predstavnici kineskih investitora, predstavnici BETEC kompanije i predstavnik Privredne komore Beograda posetili su kancelarije BETEC kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik