Proizvodnja i izvoz mineralnih đubriva u porastu

Bez autora
Apr 16 2014

Prošle godine izvezena su mineralna đubriva za 70,5 miliona dolara, oko 6 odsto više nego 2012. Uvoz je iznosio 295,2 miliona dolara, ili 22,7 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine. Izvoz je bio usmeren uglavnom ka zemljama CEFTA sporazuma i članicama EU, dok se uglavnom uvozilo iz zemalja EU i Ruske Federacije, istaknuto je na sednici Grupacije proizvođača mineralnih đubriva Udruženja za hemijsku, farmaceutsku i gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije (PKS). Izvozom i uvozom mineralnih đubriva u Srbiji se bavi veliki broj firmi. Najveći izvoznici su i najveći domaći proizvođači – HIP Azotara, Viktorija grupa sa Fertilom, Eliksir, kao i veletrgovci Borealis LAT, Beograd i Univeld Niš. Među najvećim uvoznicima su Promist Novi Sad, Unifert Beograd, Agrofert Novi Sad, Borealis Beograd i Petrokemija Novi Sad.

Proizvodnja i izvoz mineralnih đubriva u porastuProšle godine izvezena su mineralna đubriva za 70,5 miliona dolara, oko 6 odsto više nego 2012. Uvoz je iznosio 295,2 miliona dolara, ili 22,7 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Izvoz je bio usmeren uglavnom ka zemljama CEFTA sporazuma i članicama EU, dok se uglavnom uvozilo iz zemalja EU i Ruske Federacije, istaknuto je na sednici Grupacije proizvođača mineralnih đubriva Udruženja za hemijsku, farmaceutsku i gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije (PKS).

Izvozom i uvozom mineralnih đubriva u Srbiji se bavi veliki broj firmi. Najveći izvoznici su i najveći domaći proizvođači – HIP Azotara, Viktorija grupa sa Fertilom, Eliksir, kao i veletrgovci Borealis LAT, Beograd i Univeld Niš. Među najvećim uvoznicima su Promist Novi Sad, Unifert Beograd, Agrofert Novi Sad, Borealis Beograd i Petrokemija Novi Sad.

Proizvođači, izvoznici i trgovci mineralnim đubrivima zatražili su usaglašavanje rada fitosanitarne inspekcije, carine i laboratorija i rešavanje proceduralnih problema koji ometaju izvoz i promet.

Prema rečima predstavnika Azotare Pančevo, na sednici Grupacije proizvođača mineralnih đubriva Udruženja za hemijsku industriju PKS, broj dana koje su prošle godine platili po osnovu zadržavanja prevoznika na carinskoj ispostavi je ogroman, jer je radno vreme ograničeno na radne dane i izuzima vikend i praznike. Uzorak robe koja stigne u Veliko Gradište u petak u 17 časova, posle izveštaja fitosanitarne inspekcije, obrađuje se tek u ponedeljak, jer ne rade laboratorije. Osim toga, inspektor može po svom izboru, poslati uzorak robe u laboratoriju u kojoj je posao organizovan samo tokom radnih dana.

Kako je saopšteno iz PKS, članovi Grupacije diskutovali su i o Zakonu o mineralnim đubrivima, ukazujući na problem neujednačenih kriterijuma i metoda specifičnih analiza u laboratorijama. Tako pet laboratorija, akreditovanih za kontrolu sadržaja radio nukleida u mineralnim đubrivima, može imati potpuno različite nalaze. Radi rešavanja tog problema, predlaže se izmena Pravilnika o merenju radioaktivnosti Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, koji, kako je istaknuto, ne odgovara ni trgovcima ni uvoznicima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik