Uvođenje reda na tržištu neopkretnosti

Bez autora
Apr 16 2014

Donošenje podzakonskih akata Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti omogućiće kompletnu primenu tog pravnog akta. Zakon je stupio na snagu 8. novembra 2013. godine ali pojedine odredbe imaju prelazni rok 18 meseci da budu primenjene, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sednici Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti. Donet je pravilnik o stručnom ispitu, uskoro se očekuje i usvajanje pravilnika o registru, vođenju evidencije posrednika, tehničkim uslovima i poslovnom prostoru, kao i ostalih predloga podzakonskih akata, rekao je Željko Stojanović viši savetnik u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. On je posebno istakao da je, pored ostalog, cilj Zakona, kojim se uvode standardi, saglasni direktivama EU i podiže nivo usluga i konkurentnost, da naše agencije spremno dočekaju inostranu konkurenciju.

Uvođenje reda na tržištu neopkretnostiDonošenje podzakonskih akata Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti omogućiće kompletnu primenu tog pravnog akta. Zakon je stupio na snagu 8. novembra 2013. godine ali pojedine odredbe imaju prelazni rok 18 meseci da budu primenjene, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sednici Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti.

Donet je pravilnik o stručnom ispitu, uskoro se očekuje i usvajanje pravilnika o registru, vođenju evidencije posrednika, tehničkim uslovima i poslovnom prostoru, kao i ostalih predloga podzakonskih akata, rekao je Željko Stojanović viši savetnik u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. On je posebno istakao da je, pored ostalog,  cilj Zakona, kojim se uvode standardi, saglasni direktivama EU i podiže nivo usluga i konkurentnost, da naše agencije spremno dočekaju inostranu konkurenciju.

Šef odseka tržišne inspekcije u tom ministarstvu Mirjana Veljović ukazala je da glavni zadatak inspekcije, kontrola nelegalnog rada u posredovanju prometom nepokretnosti, odnosno, suzbijanje sivog tržišta. U tome poslu, kako je istaknuto, veliku podršku mogu dati i članice Grupacije koja okuplja 60 agencija.

Tom prilikom je istaknut veliki značaj informisanja javnosti o Zakonu i podzakonskim aktima koji će biti doneti, jer je Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti prvi put uređena ova oblast, što je pretpostavka suzbijanja i nelojalne konkurencije i prisutnog sivog tržišta.

Učesnici sastanka podsetili su da, u poslovanju po novom Zakonu, ugovor  o posredovanju, mora da bude zaključen između agencije i nalogodavca. Bez ugovora, agencija ne sme da oglasi nepokretnost na prodaju. Ugovor o posredovanju uvodi red u odnose agencija sa nalogodvcem i sa oglašivačem, rečeno je na sednici.

Na današnjoj sednici u članstvo Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti koja radi pri Udruženju za trgovinu PKS primljeno je i 11 novih agencija. To su: Imonova, Adventis Real Estate, The Proprety Shop, Falcon, Dvor, Fima iz Beograda, zatim Solis Consult iz Novog Sada, Taš iz Kragujevca, Premijer plus, Tvrđava i Kitić iz Niša. Usvojene su i izmene Kodeksa Grupacije koje se odnose na broj članova Arbitražne komisije, kao i članovi ovoga tela, a usvojeni su izveštaji o radi i planovi rada Radnih grupa, saopšteno je iz PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik