Strateške mere za podršku poljoprivredi

Bez autora
Apr 16 2014

Sekretarijat za poljoprivredu Vojvodine raspisao konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u ovoj godini za navodnjavanje u iznosu od 274 miliona dinara, protivgradne mreže 360 miliona i plastenike 70 miliona, kao i da će za male prerađivačke kapacitete konkurs biti raspisan 22. aprila. Pomoćnik sekretara za poljoprivredu Vojvodine Miroslav Dunjić danas je na seminaru "Strategijske mere za podršku poljoprivredi" ukazao na taj konkurs, naglasivši da će u saradnji sa lokalnim samoupravama u maju i junu biti raspisani i konkursi za uređenje kanalske mreže, vodovod i kanalizaciju. Predstavnici lokalnih samouprava i poljoprivredni proizvođači iz Vojvodine upoznali su se na seminaru, sa strateškim merama za podršku poljoprivredi i kreditima koje daju Sekretarijat za poljoprivredu, Fond za razvoj poljoprivrede i Garancijski fond AP Vojvodine. Direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Jožef Sabo je naveo da je od 16. februara do 15. marta, taj fond dobio 500 aplikacija za navodnjavanje, pčelarstvo, vinogradarstvo i poljoprivrednu mehanizaciju.

Strateške mere za podršku poljoprivrediSekretarijat za poljoprivredu Vojvodine raspisao konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u ovoj godini za navodnjavanje u iznosu od 274 miliona dinara, protivgradne mreže 360 miliona i plastenike 70 miliona, kao i da će za male prerađivačke kapacitete konkurs biti raspisan 22. aprila.

Pomoćnik sekretara za poljoprivredu Vojvodine Miroslav Dunjić danas je na seminaru "Strategijske mere za podršku poljoprivredi" ukazao na taj konkurs, naglasivši da će u saradnji sa lokalnim samoupravama u maju i junu biti raspisani i konkursi za uređenje kanalske mreže, vodovod i kanalizaciju.

Predstavnici lokalnih samouprava i poljoprivredni proizvođači iz Vojvodine upoznali su se na seminaru, sa strateškim merama za podršku poljoprivredi i kreditima koje daju Sekretarijat za poljoprivredu, Fond za razvoj poljoprivrede i Garancijski fond AP Vojvodine.

Direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Jožef Sabo je naveo da je od 16. februara do 15. marta, taj fond dobio 500 aplikacija za navodnjavanje, pčelarstvo, vinogradarstvo i poljoprivrednu mehanizaciju.

Do sada je odobreno skoro 33 miliona evra, a sledeći ciklus će ići krajem avgusta i početkom septembra, za kreditne linije za koje nisu raspisani konkursi u proleće.

Direktor Garancijskog fonda APV Goran Vasić je posebno istakao mogućnost konkurisanja za kredite za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, za montažne silose, kao i kredite za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme.

On je naglasio i da je kroz saradnju sa lokalnim samoupravama moguće uzeti kredit do sedam godina za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme sa kamatnom stopom od 7,5 odsto, pri čemu opština ili grad subvencionišu kamatu u celosti, u prve dve ili tri godine otplate kredita.

Miodrag Miodragović iz SGS sertifikacione kuće je predstavio standarde za poljoprivredne proizvode, program IP sledljivost žitarica i uljarica i standarde održivosti neophodne za sertifikaciju biomase za proizvodnju goriva i ukazao da postojanje ovih standarda obezbeđuje veću dodatu vrednost proizvoda na tržištu kao i mogućnost izvoza na tržište EU.

Predsednik Skupštine opštine Kanjiža Ervin Hužvar predstavio je projekat "Poljoprivredni logističko - distributivni centar“, čije će osnovne funkcije biti otkup, selekcija, pakovanje, distribucija i prodaja poljoprivrednih proizvoda, za koji ta opština traži i investitora.

Direktorka VIP fonda Emilija Stefanović je najavila da taj fond, za ovogodišnji Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, priprema međunarodnu investicionu konferenciju u saradnji sa Sekretarijatom za poljoprivredu i Ekonomskim odeljenjem ambasade Kraljevine Holandije.

Ona je pozvala sve zainteresovane da 21. maja dođu na Poljoprivredni sajam, gde će u Kongresnom centru biti održana i konferencija i B2B sastanci koje organizuju Evropska preduzetnička mreža i Privredna komora Srbije.

Zainteresovane domaće firme već sada mogu da se prijavljuju na link http://agrob2b-nsfair.talkb2b.net/, kako bi bile vidljive u zajedničkoj bazi stranim kompanijama.

Seminar je organizovao VIP fond, uz pomoć Opštine Kula i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik