Prodaja imovine KAP-a u prvoj polovini maja

Bez autora
Apr 21 2014

Prodaja imovine Kombinata aluminijuma (KAP) nikšićkoj kompaniji Uniprom trebalo bi da bude okončana u prvoj polovini maja, saopštio je predsjednik Privrednog suda, Dragan Rakočević. Ustavni sud je proglasio neustavnim zakon, kojim je stečajni upravnik trebalo da traži saglasnost Skupštine o prodaji KAP-a. Uniprom, u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, jedini je ponuđač za glavni dio imovine KAP-a i aluminijumsku proizvodnju KAP-a za 28 miliona eura. Stečajni upravnik, Veselin Perišić je tu ponudu na drugom tenderu prihvatio krajem februara. Na tu i druge odluke u stečajnom postupku Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC), bivši vlasnik i povjerilac, uložio je devet, deset prigovora koji su sada u fazi odlučivanja kod Apelacionog suda, rekao je Rakočević.

Prodaja imovine KAP-a u prvoj polovini majaProdaja imovine Kombinata aluminijuma (KAP) nikšićkoj kompaniji Uniprom trebalo bi da bude okončana u prvoj polovini maja, saopštio je predsjednik Privrednog suda, Dragan Rakočević, prenosi agencija Mina business.

Ustavni sud je proglasio neustavnim zakon, kojim je stečajni upravnik trebalo da traži saglasnost Skupštine o prodaji KAP-a. Uniprom, u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, jedini je ponuđač za glavni dio imovine KAP-a i aluminijumsku proizvodnju KAP-a za 28 miliona eura.

Stečajni upravnik, Veselin Perišić je tu ponudu na drugom tenderu prihvatio krajem februara.

- Na tu i druge odluke u stečajnom postupku Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC), bivši vlasnik i povjerilac, uložio je devet, deset prigovora koji su sada u fazi odlučivanja kod Apelacionog suda – rekao je Rakočević Vijestima, prenosi Mina business.

Iz agencije prenose i riječi Rakočevića koji je naveo da je potencijalni kupac Uniprom naknadno dostavio  određeni broj zahtjeva čije je rješavanje i ispunjenje u nadležnosti drugih državnih organa: Ministarstva ekonomije i Vlade, a od čega, u konačnom, zavisi zaključenje ugovora.

- Sada kupac treba da se izjasni da li ostaje pri svojoj ponudi, uz naše očekivanje da će se to desiti nakon završenih uspješnih pregovora sa Glavnim gradom o razgraničenju imovine. Ta odluka je u fazi donošenja pred Skupštinom Opštine Podgorica. Nakon toga stiču se uslovi za zaključenje predugovora – rekao je Rakočević.

On je podsjetio da imaju informaciju da će Skupština Glavnog grada svoj dio posla obaviti do kraja aprila. O tome se odlučuje 30. aprila, prenosi Mina business.

- Očekujem da će se svi poslovi u vezi sa preuzimanjem imovine KAP-a završiti u prvoj polovini maja – kazao je Rakočević.

Prema navodima Mine business, on očekuje da će i djelovi imovine zavisnog društva KAP-a Prerade u prvoj polovini maja biti prodate tivatskoj firmi Politropus Alternative i Unipromu. Tivatska firma, iza koje stoji Ukrajinac Roman Denković, kupiće i dva bazena crvenog mulja KAP-a, kao i dio zemljišta sa objektom u krugu kompanije i u Spužu.

Unipromovi zahtjevi su da mu se na period od pet godina garantuje cijena struje od 38 eura po megavat satu, da se imovina koju kupuje uknjiži, da prostor KAP-a bude industrijska zona i da bude oslobođen plaćanja komunalija i naknada.

Vlada je u februaru od nadležnih ministarstava i Glavnog grada tražila da riješe imovinske sporove, sagledaju mogućnost izmjene planova, oslobađanja plaćanja komunalija i ekološke naknade. Preuzete su i obaveze za isplatu otpremnina za prekobrojne radnike.

Vlada pregovora sa italijanskim A2A, koja upravlja Elektroprivredom, o cijeni struje za KAP, ali italijanskoj strani za sada nije po volji saradnja sa KAP-om.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik