Zarade u Vojvodini u padu

Bez autora
Apr 22 2014

Učešće Vojvodine u ukupnom izvozu Srbije u prvim mesecima 2014. godine iznosilo je 33 odsto, a u uvozu 30 odsto, dok je nezaposlenost u pokrajini za tri procenta veća od republičkog proseka koji je na nivou od 20 odsto, navodi se u analitičkom pregledu aktuelnih privrednih kretanja u prvom kvartalu 2014. godine Privredne komore Vojvodine (PKV).Analiza koju je danas na sednici Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta predstavio predsednik PKV Ratko Filipović pokazuje da su i zarade u Vojvodini u padu.

Zarade u Vojvodini u paduUčešće Vojvodine u ukupnom izvozu Srbije u prvim mesecima 2014. godine iznosilo je 33 odsto, a u uvozu 30 odsto, dok je nezaposlenost u pokrajini za tri procenta veća od republičkog proseka koji je na nivou od 20 odsto, navodi se u analitičkom pregledu aktuelnih privrednih kretanja u prvom kvartalu 2014. godine Privredne komore Vojvodine (PKV).

Analiza koju je danas na sednici Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta predstavio predsednik PKV Ratko Filipović pokazuje da su i zarade u Vojvodini u padu.

"Podaci pokazuju stagnaciju u pogledu prometa robe na malo, dok su zarade u AP Vojvodini u padu. Ipak, indeks proizvodnje u agraru indukuje stabilan i stalan rast. U prerađivačkoj industriji najzastupljenija je proizvodnja farmaceutskih i hemijskih proizvoda, dok je proizvodnja prehrambenih proizvoda ove godine pokazala rast. Izvoz beleži rast ove godine u pogledu agrarnih i prehrambenih roba poput kukuruza i pšenice", navodi se u analizi.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin ocenio je da su ove analize PKV i jedini izvor sveobuhvatnih podataka u Vojvodini.

"Vojvodina je drugi region u Srbiji po prosečnim zaradama u odnosu na prvoplasirani Beograd, gde je 66 odsto ljudi zaposleno u javnom sektoru u odnosu na 24 odsto na nivou Pokrajine. Međutim, privredni pokazatelji su na strani Vojvodine, koja je u prva dva meseca ove godine pokazala da je lider u izvozu, što nam daje razlog za optimizam", rekao je Vasin.

On je dodao da su podaci o zapošljavanju iskazani novom metodom i odstupaju od onih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, te ustvrdio da je APV prošle godine smanjila broj nezaposlenih.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Vojvodne, na današnjoj sednici odlučeno je da se Pokrajinski socijalno-ekonomski savet aktivno uključi u inoviranje i realizaciju Programa Vlade APV za poboljšanje stanja u oblasti privrede, preduzetništva i zanatstva - učešćem predstavnika socijalnih partnera u radu akcionih timova formiranih za svaki od strateških pravaca delovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik