Subotica: Budžet veći za 694 miliona

Bez autora
Apr 22 2014

Ovogodišnji budžet Grada Subotice biće veći za 694 miliona dinara, odnosno za 13,79 odsto u odnosu na projektovani i usvojeni krajem godine - odlučeno je na poslednjoj sednici gradskog parlamenta na kojem je jedna od tema bio i rebalans budžeta. Sa novim „popravkama“, gradski budžet je 5,7 milijardi dinara.U pomenuta 694 miliona, koja su doprinela povećanju gradske kase, nalaze se neutrošena sredstva preneta iz prethodne godine, u ukupnom iznosu od oko 82 miliona dinara, zatim planirano povećanje tekućih prihoda sa 361 milionom dinara, kao i povećana primanja budžeta oko 250 miliona dinara.

Subotica: Budžet veći za 694 milionaOvogodišnji budžet Grada Subotice biće veći za 694 miliona dinara, odnosno za 13,79 odsto u odnosu na projektovani i usvojeni krajem godine - odlučeno je na poslednjoj sednici gradskog parlamenta na kojem je jedna od tema bio i rebalans budžeta. Sa novim „popravkama“, gradski budžet je 5,7 milijardi dinara.

U pomenuta 694 miliona, koja su doprinela povećanju gradske kase, nalaze se neutrošena sredstva preneta iz prethodne godine, u ukupnom iznosu od oko 82 miliona dinara, zatim planirano povećanje tekućih prihoda sa 361 milionom dinara, kao i povećana primanja budžeta oko 250 miliona dinara.

Povećanja na strani rashoda planirana su u oblasti socijalne zaštite (12 miliona dinara), oblasti razvoja zajednice kroz program Direkcije za izgradnju grada za 98,87 miliona dinara, u oblasti sporta oko sedam miliona, u šta spada i 3,9 miliona servisiranje dugova sportskih klubova.

Dodatna sredstva planirana su i u oblasti kulture za produkciju gradskih pozorišta (dva miliona dinara), organizovanje festivala Dezire - tri miliona, izgradnju spomenika Ptica slomljenih krila - dva miliona dinara.

Gradonačelnik je obećao da neće biti nikakvog povećanja plata, već će ta sredstva biti utrošena za najnužnije potrebe - kao što su užine za učenike osnovnih škola, za azil za pse, za završetak nekih infrastrukturnih projekata u prigradskim mesnim zajednica, kao i za rekonstrukciju Sinagoge, rasvetu na gradskom stadionu i druge projekte u obrazovanju i kulturi.

„Imamo pismo o namerama jedne od najvećih svetskih kompanija koja veliki deo kompleksa Prve kasarne namerava da komercijalizuje i zato moramo pristupiti proceduri preuzimanja. Pregovori sa Ministarstvom odbrane su u toku i verujemo u pozitivan ishod“, najavio je takođe gradonačelnik Jene Maglai.

Opozicija je rebalans ali i kompletan budžet kritikovala, uz primedbu da se ne ulaže ravnopravno u sve prigradske zajednice, te da se ionako loše skrojen budžet ovim izmenama čini još gorim.

Slavko Parać, odbornik DS, ocenio je da je najveći deo planiranog povećanja budžeta u stvari virtuelni novac, to jest „porez na zarade ljudi koji bi trebalo da budu zaposleni u fabrici Svarovski i prihodima od prodaje gradskog građevinskog zemljišta“.

Kamen temeljac za ovu fabriku položen je pre par dana i ne postoje nikakve šanse da proizvodnja počne do kraja godine. To znači da neće biti ni priliva u gradski budžet, kao što su nerealni prihodi od prodaje građevinskog zemljišta nekom od investitora na prostoru Prve kasarne, pošto je procedura preuzimanja objekta od Ministarstva odbrane prilično duga“, rekao je Parać.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik