Hotel Nacional i dalje čeka na obnovu

Bez autora
Apr 23 2014

Objekt nekadašnjeg hotela Nacional u Sarajevu propada već više od dvadeset godina. Ova zgrada nekada je bila dio Srednje ugostiteljsko-turističke škole i u njoj se odvijala praktična nastava. Sada je to zapušten prostor, ruglo grada i okupljalište narkomana. Iako se mnogo godina priča o obnovi ovog hotela, pa je čak nuđeno i nekoliko prijedloga na koji način vratiti ovaj objekat u prvobitno stanje, na terenu se ništa nije promijenilo. U Srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školi istakli su kako bi im jako puno značilo da se obnovi hotel, jer im nedostaje prostora za praktičnu nastavu. U jednom obnovljenom dijelu ovog hotela naši učenici obavljaju praktičnu nastavu, ali to nije dovoljno. Učenici dijelom rade u ovim kabinetima, a dio rade po ugostiteljskim objektima i hotelima. Školi nedostaje barem restoran, jer drugačije je kada učenici kuhaju i poslužuju goste, onda ta njihova praktična nastava ima više smisla i daleko se bolji rezultati ostvaruju. Sada nema gostiju, samo su tu kabineti, kazala je Fatima Hodžić-Omerović, direktorica škole.

Hotel Nacional i dalje čeka na obnovuObjekt nekadašnjeg hotela Nacional u Sarajevu propada već više od dvadeset godina...

Ova zgrada nekada je bila dio Srednje ugostiteljsko-turističke škole i u njoj se odvijala praktična nastava.

Sada je to zapušten prostor, ruglo grada i okupljalište narkomana. Iako se mnogo godina priča o obnovi ovog hotela, pa je čak nuđeno i nekoliko prijedloga na koji način vratiti ovaj objekat u prvobitno stanje, na terenu se ništa nije promijenilo.

U Srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školi istakli su kako bi im jako puno značilo da se obnovi hotel, jer im nedostaje prostora za praktičnu nastavu.

- U jednom obnovljenom dijelu ovog hotela naši učenici obavljaju praktičnu nastavu, ali to nije dovoljno. Učenici dijelom rade u ovim kabinetima, a dio rade po ugostiteljskim objektima i hotelima. Školi nedostaje barem restoran, jer drugačije je kada učenici kuhaju i poslužuju goste, onda ta njihova praktična nastava ima više smisla i daleko se bolji rezultati ostvaruju. Sada nema gostiju, samo su tu kabineti - kazala je Fatima Hodžić-Omerović, direktorica škole.

U školi su svjesni da je novac kočnica za obnovu hotela, jer je teška ekonomska situacija u državi, ali se nadaju da će nekada i ovaj objekat doći na red za rekonstrukciju.

- Kanton Sarajevo odavno nema novca za obnovu, a prema elaboratu za obnovu hotela, koji je davno urađen, njegova rekonstrukcija bi koštala 4,5 miliona KM. Međutim, treba uzeti u obzir da je to bilo prije nekoliko godina i da bi taj iznos sada sigurno bio veći - zaključila je Hodžić-Omerović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik