U privredu plasirano 413 miliona KM kredita

Bez autora
Apr 23 2014

Sparkasse Bank je u 2013. godini u Bosni i Hercegovini zabilježila rast veći od prosjeka tržišta u svim poslovnim segmentima. Tako je dokazala svoju stabilnost i pouzdanost uprkos kompletnoj makroekonomskoj situaciji u našoj zemlji. Među ključnim pokazateljima uspjeha u 2013. godini je činjenica da je Sparkasse Bank ostvarila plasman kredita privredi više od 70 posto, dok se rast povjerenja stanovništva u ovu banku ogleda u povećanom iznosu depozita fizičkih lica. Stavljajući poslovanje Sparkasse Bank u kontekst makroekonomskih pokazatalja prema kojima je BiH i dalje vrlo nepovoljna za poslovanja zbog pravne regulative i političke nestabilnosti, te zbog činjenice da raste postotak rizičnih kredita, Sanel Kusturica, direktor Sparkasse Bank, istakao je da je ova banka u protekloj godini ostvarila rast konsolidovane dobiti za 31 posto i iznosi 9,3 miliona KM, dok kompletan bankarski sektor bilježi gubitak od 36 miliona KM.

U privredu plasirano 413 miliona KM kreditaSparkasse Bank je u 2013. godini u Bosni i Hercegovini zabilježila rast veći od prosjeka tržišta u svim poslovnim segmentima...

Tako je dokazala svoju stabilnost i pouzdanost uprkos kompletnoj makroekonomskoj situaciji u našoj zemlji. Među ključnim pokazateljima uspjeha u 2013. godini je činjenica da je Sparkasse Bank ostvarila plasman kredita privredi više od 70 posto, dok se rast povjerenja stanovništva u ovu banku ogleda u povećanom iznosu depozita fizičkih lica.

Stavljajući poslovanje Sparkasse Bank u kontekst makroekonomskih pokazatalja prema kojima je BiH i dalje vrlo nepovoljna za poslovanja zbog pravne regulative i političke nestabilnosti, te zbog činjenice da raste postotak rizičnih kredita, Sanel Kusturica, direktor Sparkasse Bank, istakao je da je ova banka u protekloj godini ostvarila rast konsolidovane dobiti za 31 posto i iznosi 9,3 miliona KM, dok kompletan bankarski sektor bilježi gubitak od 36 miliona KM.

- Naši krediti, aktiva i kapital rasli su po većoj procentnoj stopi od bankarskog sektora i posebno se ponosimo rastom efikasnosti koji smo uspjeli ostvariti uz otvaranje deset novih radnih mjesta, što je skoro 50 posto udjela u novim radnim mjestima bankarskog sektora u 2013. godini - izjavio je Kusturica.

Da se Sparkasse Bank dokazuje kao pouzdan partner privrednim subjektima svjedoči i činjenica da je više od 70 posto novih kreditnih plasmana odobreno privredi, čime banka učestvuje u privrednom i ekonomskom razvoju naše zemlje.

- U 2013. godini u privredu je plasirano 413 miliona KM novih sredstava, što unutar same banke iznosi rast od 13 posto, dok kompletno tržište bilježi rast od 2,2 posto - pojasnio je Nedim Alihodžić, izvršni direktor, te dodao da i među stanovništvom raste povjerenje u Sparkasse Bank rastom depozita fizičkih lica. 

- U protekloj godini fizička lica su deponovala 559 miliona KM novih sredstava, što je na nivou banke rast od 12 posto, u odnosu na 2012. godinu, dok je cijeli sektor u ovom segmentu rastao 9,3 posto - zaključio je Alihodžić.

Dok procenat rizičnih kredita u sektoru raste i iznosi 15,1 posto Sparkasse Bank ima samo 9,27 posto rizičnih kredita koji su pokriveni rezervama za rizične gubitke sa više od 90 procenata, istakao je još jedan od faktora stabilnosti i pouzdanosti Sparkasse Bank, izvršni direktor Amir Softić.

Prema njegovim riječima plan u 2014. godini je na jačanju standarda u upravljanju rizicima, te ostvarenju kontinuiranog održivog rasta u svim segmentima poslovanja.

- Prateći potrebe naših klijenata i ove godine smo kreirali atraktivnu ponudu zamjenskih kredita za stanovništvo uz inovativne usluge E-kornera, mBankinga i online aplikacije za kredite. Uz to ostajemo aktivni na polju djelovanja društvene odgovornosti kroz podršku socijalnom poduzetništvu, marginaliziranim grupama i zapošljavanju mladih - zaključio je Softić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik