Njemačka od Hrvatske preuzela status najvažnijeg bh. vanjskotrgovinskog partnera

Bez autora
Apr 23 2014

Njemačka je vodeći bh. vanjskotrgovinski partneru u izvozu i uvozu, potisnuvši sa tog mjesta Hrvatsku nakon dugog niza godina. U prvom kvartalu ove godine Njemačka je vodeće bh. izvozno tržište sa 344.9 miliona KM izvoza, a istovremeno ova zemlja je broj jedan u bh. uvozu sa vrijednošću uvoza od 434,4 miliona milona KM, podaci su Agencije za statistiku BiH. Hrvatska je tek treće bh izvozno tržište, a u susjednu zemlju odnedavnu članicu EU, BiH je u prvom kvartalu izvezla proizvoda u vrijednosti 228,6 miliona KM. Ispred Hrvatske, na drugo najznačajnije bh. izvozno tržište "ugurala" se Italija u koju je BiH u prvom kvartalu izvezla proizvode vrijedne 277,5 miliona KM. Hrvatska je pala na drugo mjesto po bh. uvozu, ostvarivši u prvom kvartalu izvoz u BiH od 404 miliona KM. Italija je treći najznačajniji izvoznik u BiH sa izvozom u prva tri mjeseca ove godine od 367,7 miliona KM.

Njemačka od Hrvatske preuzela status najvažnijeg bh. vanjskotrgovinskog partneraNjemačka je vodeći bh. vanjskotrgovinski partneru u izvozu i uvozu, potisnuvši sa tog mjesta Hrvatsku nakon dugog niza godina.

U prvom kvartalu ove godine Njemačka je vodeće bh. izvozno tržište sa 344.9 miliona KM izvoza, a istovremeno ova zemlja je broj jedan u bh. uvozu sa vrijednošću uvoza od 434,4 miliona milona KM, podaci su Agencije za statistiku BiH. Hrvatska je tek treće bh izvozno tržište, a u susjednu zemlju odnedavnu članicu EU, BiH je u prvom kvartalu izvezla proizvoda u vrijednosti 228,6 miliona KM. Ispred Hrvatske, na drugo najznačajnije bh. izvozno tržište "ugurala" se Italija u koju je BiH u prvom kvartalu izvezla proizvode vrijedne 277,5 miliona KM.

Hrvatska je pala na drugo mjesto po bh. uvozu, ostvarivši u prvom kvartalu izvoz u BiH od 404 miliona KM. Italija je treći najznačajniji izvoznik u BiH sa izvozom u prva tri mjeseca ove godine od 367,7 miliona KM.

Inače, u periodu januar-mart 2014. godine izvoz iz BiH je iznosio 2,56 milijardi KM, što je za šest posto više nego u istom periodu 2013. godine, dok je uvoz iznosio 3,626 milijardi KM, što je za 5,5 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik