Croatia osiguranje je hrvatska kompanija preuzeta uz najvišu premiju

Bez autora
Apr 23 2014

Danas smo odlučili promotriti preuzimanja hrvatskih kompanija na Zagrebačkoj burzi (kompanije koje su bile uvrštene u vrijeme preuzimanja) izvršena putem dobrovoljne ponude za preuzimanje. U obzir smo uzeli preuzimanje Croatia osiguranja (Adris grupa), Sonic banke (Banco Popolare), Ine (MOL), Plive (Barr), Jadranke (Beta Ulaganja d.o.o.), Dukata (Lactalis) te Arenaturista (W2005/Dvadeset Osam d.o.o.). Premije su računate u odnosu na tržišnu cijenu na Zagrebačkoj burzi dan prije pojave prve najave o preuzimanju. Od navedenih preuzimanja najveća premija je isplaćena kod Croatia osiguranja kojoj je tržišna cijena bila 3.850 HRK, a Adris grupa je pristala platiti 7.401 HRK po dionici, što predstavlja premiju od 87,4%. Slijedi je premija za Sonic banku, gdje je Banco Popolare pristao platiti 4.382 HRK što je 68,3% više od tržišne cijene koja je bilo 2.603 HRK. Slično njoj, INA je postigla premiju od 64,6% nakon što je MOL pristao platiti 2.800 HRK po dionici, dok je prije toga tržišna cijena bila 1.701,54 HRK.

Croatia osiguranje je hrvatska kompanija preuzeta uz najvišu premijuDanas smo odlučili promotriti preuzimanja hrvatskih kompanija na Zagrebačkoj burzi (kompanije koje su bile uvrštene u vrijeme preuzimanja) izvršena putem dobrovoljne ponude za preuzimanje.

U obzir smo uzeli preuzimanje Croatia osiguranja (Adris grupa), Sonic banke (Banco Popolare), Ine (MOL), Plive (Barr), Jadranke (Beta Ulaganja d.o.o.), Dukata (Lactalis) te Arenaturista (W2005/Dvadeset Osam d.o.o.). Premije su računate u odnosu na tržišnu cijenu na Zagrebačkoj burzi dan prije pojave prve najave o preuzimanju.

Od navedenih preuzimanja najveća premija je isplaćena kod Croatia osiguranja kojoj je tržišna cijena bila 3.850 HRK, a Adris grupa je pristala platiti 7.401 HRK po dionici, što predstavlja premiju od 87,4%. Slijedi je premija za Sonic banku, gdje je Banco Popolare pristao platiti 4.382 HRK što je 68,3% više od tržišne cijene koja je bilo 2.603 HRK. Slično njoj, INA je postigla premiju od 64,6% nakon što je MOL pristao platiti 2.800 HRK po dionici, dok je prije toga tržišna cijena bila 1.701,54 HRK. Pliva je postigla nešto manju, ali i dalje zavidnu premiju na tržišnu cijenu dionice od 51%, odnosno Barr je platio 820 HRK po dionici, dok je tržišna cijena prije prvog spomena preuzimanja i nadmetanja Barra i Actavisa iznosila 543 HRK. Prva kompanija koja je prodana s ispodprosječnom premijom (35,9%) je Jadranka za koju je društvo Beta Ulaganja d.o.o. ponudilo 700 HRK po dionici, dok je tržišna cijena bila 515 HRK.

Dukat je postigao manju premiju kod preuzimanja od strane Lactalisa (12%), no to možda možemo pripisati posebnim uvjetima ugovora u kojima je predviđena obveza Lactalisa na daljnji razvoj poslovanja Dukata te primarne proizvodnje mlijeka, uz obvezu zadržavanja najmanje postojećeg broja zaposlenih u Dukatu i povezanim poduzećima. Naime, Lactalis je Dukat platio 749,78 HRK po dionici, dok je tržišna cijena prije objave preuzimanja bila 670 HRK. Najniža premija je ostvarena kod preuzimanja Arenaturista. Društvo W2005/Dvadeset Osam d.o.o. je ponudilo 534,21 HRK po dionici, dok je tržišna cijena bila 502,5 HRK, što predstavlja premiju od 6,3%.

Iz navedenih podataka možemo vidjeti da je prosječna premija na tržišnu cijenu prilikom preuzimanja hrvatskih kompanija uvrštenih na ZSE 46,5%, dok je median 51%, što znači da dionice koje su potencijalne mete preuzimanja mogu biti vrlo atraktivne investitorima za ostvarivanje kapitalnog dobitka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik