U ožujku smanjena stopa registrirane nezaposlenosti za 0,4%

Bez autora
Apr 23 2014

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za ožujak iznosi 22,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Pod utjecajem sezonskih kretanja ta je stopa smanjena u odnosu na mjesec prije, niža je za 0,4 postotna boda od one za veljaču, kada je iznosila 22,7 posto. Nezaposlenost u veljači najviša u 12 godina, a Mrsić zadovoljan Ta je stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnom aktivnom stanovništvu, ujedno bila najviša u posljednih gotovo 12 godina, odnosno od svibnja 2002. Na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2013., stopa registrirane nezaposlenosti za treći ovogodišnji mjesec veća je za 0,7 postotnih bodova, budući da je prije godinu dana iznosila 21,6 posto.

U ožujku smanjena stopa registrirane nezaposlenosti za 0,4%Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za ožujak iznosi 22,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pod utjecajem sezonskih kretanja ta je stopa smanjena u odnosu na mjesec prije, niža je za 0,4 postotna boda od one za veljaču, kada je iznosila 22,7 posto.

Nezaposlenost u veljači najviša u 12 godina, a Mrsić zadovoljan

Ta je stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnom aktivnom stanovništvu, ujedno bila najviša u posljednih gotovo 12 godina, odnosno od svibnja 2002.

Na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2013., stopa registrirane nezaposlenosti za treći ovogodišnji mjesec veća je za 0,7 postotnih bodova, budući da je prije godinu dana iznosila 21,6 posto.

Prema prije objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, potkraj ožujka u evidenciji HZZ-a bilo je registrirano 376.866 nezaposlenih osoba.

U odnosu na veljaču broj nezaposlenih se, ponajprije pod utjecajem sezonskih kretanja, smanjio za 2 posto ili 7510 osoba. No na godišnjoj razini, u usporedbi s ožujkom 2013., broj nezaposlenih bio je veći za 2,3 posto ili 8308 osoba.

Utjecaj sezonskih kretanja na nezaposlenost pokazuju i dnevni podaci, koje HZZ objavljuje na svojim mrežnim stranicama. Tako je trenutačno nezaposleno 361.716 osoba, a objavljeno je 8910 slobodnih radnih mjesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik