Srbija unapređuje kapacitete tržišne inspekcije

Bez autora
Apr 23 2014

Pomoćnik u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacije za sektor tržišne inspekcije Lidija Stojanović rekla je danas da tržišni nadzor ne treba da se svede samo na rad tržišne inspekcije, već je neophodna koordinacija Saveta za bezbednost proizvoda i ostalih nadležnih organa. Srbija je na pravom putu što se tiče unapređenja kapaciteta tržišne inspekcije, ali i ostalih organa tržišnog nadzora, posebno carine, rekla je Stojanović novinarima pre početka dvodnevne konferencije Savetodavne grupe za tržišni nadzor. Ona je navela da je to ostvareno zahvaljujući podršci IPA 2010 projekta “Jačanje sistema tržišnog nadzora u Srbiji za neprehrambene i prehrambene proizvode”, precizirajući da je u okviru tog projekta sprovedena i obuka samih članova Saveta za bezbednost proizvoda.

Srbija unapređuje kapacitete tržišne inspekcijePomoćnik u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacije za sektor tržišne inspekcije Lidija Stojanović rekla je danas da tržišni nadzor ne treba da se svede samo na rad tržišne inspekcije, već je neophodna koordinacija Saveta za bezbednost proizvoda i ostalih nadležnih organa.

Srbija je na pravom putu što se tiče unapređenja kapaciteta tržišne inspekcije, ali i ostalih organa tržišnog nadzora, posebno carine, rekla je Stojanović novinarima pre početka dvodnevne konferencije Savetodavne grupe za tržišni nadzor.

Ona je navela da je to ostvareno zahvaljujući podršci IPA 2010 projekta “Jačanje sistema tržišnog nadzora u Srbiji za neprehrambene i prehrambene proizvode”, precizirajući da je u okviru tog projekta sprovedena i obuka samih članova Saveta za bezbednost proizvoda.

Što se tiče pravnog i institucionalnog okvira, sa završetkom IPA 2010 Srbija će biti na nivou razvijenih evropskih zemalja, ali i dalje je potrebno da se radi na njegovoj punoj implementaciji uz pomoć Ministarstva privrede koje je krovno u smislu zakonodavstva, navela je Stojanović.

Na konferenciji će se raspravljati o upotrebi procene rizika u aktivnostima tržišnog nadzora u oblasti neprehrambenih proizvoda, skrivenim troškovima krivotvorenih proizvoda i novinama u opštem modelu tržišnog nadzora.

Događaj organizuju Radna grupa UN za politike regulatorne saradnje i standardizacije i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija uz podršku IPA 2010 projekta “Jačanje sistema tržišnog nadzora u Srbiji za neprehrambene i prehrambene proizvode” i GIZ – Otvorenog regionalnog fonda za unapređenje spoljne trgovine u Jugoistočnoj Evropi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik