Neizvesna sudbina Žitoprometa

Bez autora
Apr 23 2014

"Mršava" ponuda za kupovinu čačanskog "Žitoprometa" danas je na sednici Gradskog veća izazvala različite reakcije. Reakcije su varirale od toga da realnost treba prihvatiti, do mišljenja da odbor poverilaca mora da se izjasni o tome s obzirom na to da je ponuđena cena niža od procenjene. Mlinsko-pekarska industrija "Pobeda" iz Aranđelovca ponudila je za Žitopromet 50 miliona dinara, a zamenik gradonačelnika, Radenko Luković, na to rekao da su svi svesni da je ponuda ispod prave vrednosti fabrike. Međutim, kako je rekao, u ovom trenutku to preduzeće vredi onoliko koliko je neko za njega spreman da ponudi na tržištu.

Neizvesna sudbina Žitoprometa"Mršava" ponuda za kupovinu čačanskog "Žitoprometa" danas je na sednici Gradskog veća izazvala različite reakcije.

Reakcije su varirale od toga da realnost treba prihvatiti, do mišljenja da odbor poverilaca mora da se izjasni o tome s obzirom na to da je ponuđena cena niža od procenjene.

Mlinsko-pekarska industrija "Pobeda" iz Aranđelovca ponudila je za Žitopromet 50 miliona dinara, a zamenik gradonačelnika, Radenko Luković, na to rekao da su svi svesni da je ponuda ispod prave vrednosti fabrike.

Međutim, kako je rekao, u ovom trenutku to preduzeće vredi onoliko koliko je neko za njega spreman da ponudi na tržištu.

"Imovina Žitoprometa je nuđena u pet postupaka i niko nije bio zainteresovan. U ovom trenutku neko je ponudio 50 miliona dinara, a zainteresovani partner ima nameru da pokrene mlinarsku i proizvodnju stočne hrane, a na taj način posao bi dobio veliki broj naših sugrađana na selu", kazao je on.

Javni pravobranilac Katarina Novković je, međutim, članovima Gradskog veća predočila je da o ponudi mora da se izjasni odbor poverilaca.

"JP Gradac, odnosno njihov Nadzorni odbor, je uputio poziv osnivaču da se izjasni da li ovo javno preduzeće treba da prihvati ponudu preduzeća Pobeda iz Aranđelovca za kupovinu Žitoprometa. S obzirom na to da je ponuđena niža cena od procenjene, o tome se mora izjasniti odbor poverilaca", objasnila je ona.

Žitopromet ima pet poverilaca, od kojih su dva u stečaju koji su izuzeti od odlučivanja, te tako odluku o prihvatanju ponude treba da donesu Agencija za osiguranje izvoza (AOFI), "Dunav osiguranje", i JP "Gradac". Da bi se prodaja realizovala neophodno je da ova tri preduzeća prihvate ponudu, što Gradac nije učinio.

"Optužbe da smo mi protiv zapošljavanja preko 100 ljudi i pokretanje proizvodnje ne želim da komentarišem, jer nisam u toku bilo kakvih razgovora. Gradac će vrlo rado glasati za prodaju Žitoprometa, ali uz određeno obrazloženje osnivača o ekonomskoj opravdanosti i celishodnosti tog posla", dodaje direktor JP "Gradac", Nebojša Joovanović.

Ovakvoj odluci Gradca usprotivio se većnik Ostoja Mijailović, rekavši da je kao resorno zadužen za privredu, osam meseci zajedno sa gradskim rukovodstvom bio angažovan da se pokrene stečaj, kako bi se "Žitopromet" mogao prodati.

On je postavio pitanje kako to da su ostala dva poverioca dala saglasnost za prodaju, iako gube veću količinu novca, čak milijarde dinara, a JP "Gradac" ne da saglasnost, a biće na gubitku, prema njegovoj proceni, tri do četiri miliona dinara.

Mijailović je mišljenja da iza svega stoje politički razlozi, i da će tražiti da se razreši od ovog zaduženja ukoliko posao ne bude realizovan. Istakao je da bankarska garancija potencijalnog investitora važi do 1. maja ove godine, i da nakon tog datuma ponuda propada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik